Uppsala kommun

Tryggare anställningar ska minska smittorisken på äldreboenden

Dela

Uppsala kommun kommer att erbjuda timvikarier tidsbegränsad anställning mellan 50 procent och heltid. Ett proaktivt arbete har inletts för att stärka upp med personal och särskilda team om smittan ökar.

Äldreförvaltningen i Uppsala kommun har den 27 april fått i uppdrag att erbjuda timavlönade vikarier en tidsbegränsad månadsanställning om minst femtio procent. Beslutet gäller timanställda som är aktuella i tjänst hos äldreförvaltningen. Dessutom kommer vikarier med utbildning som undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut att erbjudas tidsbegränsad månadsanställning på heltid under de närmaste fyra månaderna.

– Vi ska fortsätta göra allt vi kan för att skydda riskgruppen äldre från att smittas. Med tryggare anställningsvillkor för våra timvikarier kan vi förebygga smittspridning genom att man faktiskt stannar hemma vid minsta symptom, men också se till att klara personalbemanningen på sikt. Detta är en viktig satsning både för de äldre och för personalens arbetsmiljö, säger Caroline Hoffstedt (S), äldrenämndens ordförande.

13 miljoner satsas på tryggare anställningsformer för timvikarier

– Läget är fortfarande väldigt allvarligt och situationen kan försämras snabbt. Längst fram i arbetet mot pandemin befinner sig alla som arbetar inom äldreomsorgen. De vårdar de äldre som insjuknat och arbetar hårt för att förhindra att fler smittas. De ska känna hela samhällets stöd och känna trygghet, därför satsar vi nu på tryggare anställningsvillkor, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommun, äldreförvaltningen har i dag cirka 1500 personer anställda på visstid med timlön. Av dessa beräknas 1000 vara aktiva och arbetande inom vårdyrken.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum