Bostadsförmedlingen

Trygghet och bra kommunikationer viktigast för bostadssökande

Dela

En trerummare i ett tryggt område, med bra kommunikationer och en hyra mellan 7 000 och 8 999 kronor. Det är vad som står högst på listan när de som är registrerade hos Bostadsförmedlingen i Stockholm får önska. Detta framkommer i en stor kundundersökning som Bostadsförmedlingen har genomfört.

Foto: Bostadsförmedlingen (Peter Hoelstad)
Foto: Bostadsförmedlingen (Peter Hoelstad)

Det här vill de bostadssökande ha

Den lägenhetsstorlek som flest är intresserade av är tre rum och kök. I närområdet värderar man tryggheten högst, tätt följt av närhet till allmänna kommunikationer. Den överlägset mest önskade egenskapen hos själva bostaden är balkong eller uteplats.

Högsta tänkbara hyra

När det gäller hur hög hyra man kan tänka sig att betala tycker 8 procent att den ska ligga under 5 000 kronor. I andra änden av skalan svarar 8 procent att månadshyran kan få överstiga 13 000 kronor. De övriga svaren fördelas mellan dessa ytterligheter, med störst andel (27 procent) som svarar att den högsta månadshyra man är beredd att betala ligger mellan 7 000 och 8 999 kronor.

Bakgrund och nuläge

Åldersspridningen är stor bland de registrerade hos Bostadsförmedlingen, men den största åldersgruppen är 25–34-åringar och det är något fler kvinnor än män. Ungefär 60 procent har i dag en boendekostnad under 9 000 kronor per månad. 30 procent bor i hyresrätt och av dem har 32 procent fått sin nuvarande bostad genom Bostadsförmedlingen.

Om undersökningen

  • Genomförd i september–oktober 2020.
  • Antal svarande: 7 082
  • Resultaten har vägts för att bli representativa för alla registrerade.
  • Motsvarande undersökningar har genomförts 2010, 2014 och 2017.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bostadsförmedlingen (Peter Hoelstad)
Foto: Bostadsförmedlingen (Peter Hoelstad)
Ladda ned bild

Om

Bostadsförmedlingen
Bostadsförmedlingen
Palmfeltsvägen 5
121 62 Johanneshov

08-785 88 00https://bostad.stockholm.se/

Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar hyreslägenheter i hela Stockholmsregionen och samarbetar med över 200 bostadsbolag. Vi är länken mellan bostadssökande och fastighetsägare och har över 70 års erfarenhet av Stockholms hyresmarknad. Med cirka 100 medarbetare ingår vi i koncernen Stockholms Stadshus AB, som ägs av Stockholms stad. Läs mer på bostad.stockholm.se.

Följ Bostadsförmedlingen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bostadsförmedlingen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum