Solna Stad

Trygghet och självständighet i fokus med nya avtal för vård- och omsorgsboenden

Dela

Ökade kvalitetskrav med de nya avtalen för sju vård- och omsorgsboenden i Solna ska ge boende mer trygghet, kontinuitet och mer variation i vardagen. Högre krav ställs på kompetensutveckling och delaktighet. Verksamhetsövergången sker den 1 mars 2019.

Sedan avtalsskrivningen i juni är förberedelserna i full gång inför verksamhetsövergången den 1 mars 2019, då de nya avtalen börjar gälla för sju vård- och omsorgsboenden i Solna. Personcentrerad vård och omsorg, krav på kontinuerlig kompetensutveckling av medarbetare och större utbud av aktiviteter är exempel på inriktningar i de nya avtalen, som ska säkerställa högre kvalitet under de elva åren avtalen är tecknade för.

– Både boende och anhöriga kan känna sig trygga med att de nya avtalen innebär ett kvalitetslyft, med större fokus på självständighet, delaktighet och kontinuitet i vård och omsorg, säger Samuel Klippfalk, omvårdnadsnämndens ordförande.

Högre krav på kompetensutveckling

Kraven på minimibemanning är likvärdiga på samtliga vård- och omsorgsboenden, och kraven har framför allt skärpts när det gäller individuella behov och önskemål, med ett ökat fokus på personcentrerad vård och omsorg. Höga krav ställs också på kompetensutveckling för alla medarbetare, vilket också inbegriper vikarier.

– Ambitionsnivån är högre med de nya avtalen och förberedelserna är i nu full gång inför den första mars nästa år. Vi träffar boende, anhöriga, utförare, medarbetare och intresseorganisationer för att säkerställa en trygg och smidig verksamhetsövergång, säger Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen, Solna stad.

Ökad livskvalitet för demenssjuka

En viktig del är regelbunden handledning av medarbetare och validerade arbetssätt för att öka livskvalitet och minska oro hos personer som drabbats av demenssjukdomar. Sjuksköterskor ska också finnas tillgängliga dygnet runt, för ökad trygghet och patientsäkerhet.

De nya avtalen innebär bland annat:

 • Sjuksköterskor på plats dygnet runt
 • Stärkt personcentrerad vård och omsorg
 • Ökat stöd till anhöriga
 • Ökad uppmärksamhet på besvärande ensamhet
 • Samma bemanningskrav på samtliga boenden
 • Högre krav på kompetensutveckling
 • Stärkt avtalsuppföljning
 • Högre krav på medarbetarnas delaktighet i verksamhetsutvecklingen
 • Evidensbaserade arbetsmetoder
 • Större utbud av aktiviteter genom samverkan mellan verksamheterna

Om avtalen för vård- och omsorgsboenden i Solna

Den 5 juni 2018 fattade omvårdnadsnämnden ett tilldelningsbeslut gällande driften av vård- och omsorgsboenden i Solna. Avtalen gäller från den 1 mars och elva år framåt (tre år med möjlighet till förlängning fyra + fyra år), vilket skapar goda förutsättningar för långsiktiga samarbeten. Enligt krav i upphandlingen ska vård och omsorg utgå från individens behov samt kunna följas upp kontinuerligt och utvecklas. En viktig inriktning är också att välfärdstekniker ska utvecklas för ökad självständighet och delaktighet för de boende. Det omtyckta upplägget med olika profiler för Solnas boenden finns kvar, med förändringen att Björkgården får en idrotts- och friluftsprofil och att Tryggheten får en djur- och naturprofil.

Tilldelningsbeslut:

 • Vardaga Äldreomsorg AB fortsätter driften av Ametisten
 • Temabo AB fortsätter driften av Berga och nu även Tryggheten
 • Förenade Care AB fortsätter driften av Björkgården och tar även över driften av Hallen
 • Vardaga Äldreomsorg AB tar över driften av Oskarsro och Polhemsgården

Bilder

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum