Socialdemokraterna

Trygghetspaket för Sveriges pensionärer

Dela

Socialdemokraterna presenterar i dag omfattande reformer för att öka tryggheten för äldre – för att ta tillbaka kontrollen över äldreomsorgen och stärka pensionerna. Det ska vara tryggt att åldras i Sverige.

– Höjda pensioner och en tryggare äldreomsorg handlar i grunden om respekt. Respekt för dagens och framtidens pensionärer som har byggt det Sverige som vi älskar, säger partisekreterare Tobias Baudin.

– Socialdemokraterna går till val på en bred pensionshöjning för alla som jobbar. Genom att öka inbetalningarna till pensionssystemet och samtidigt införa en gas kommer det löna sig mer att ha jobbat, både för dagens och morgondagens pensionärer, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna har kämpat för och kommer att fortsätta försvara följande avgörande reformer som träder i kraft under hösten:

Höjd garantipension och höjt bostadstillägg i augusti

18-19 augusti 2022 höjdes pensionerna för dem som behöver det som mest med ett rejält tillskott på upp till 1 000 kronor per månad. Det här är en nödvändig reform för att stärka ekonomin för pensionärer med låga inkomster.

Trygghetspensionen för äldre som slitit ut sig som införs i september

Trygghetspensionen kommer att ge ekonomisk trygghet till den som har slitit ut sig under arbetslivet och inte kan arbeta hela vägen till pensionen och därför behöver ta ut sin ålderspension i förtid vilket leder till en livsvarigt lägre pension.

Därutöver går Socialdemokraterna till val på:

Ett utbyggt pensionstillägg

Under den gångna mandatperioden har vi genomfört vårt viktiga vallöfte om att införa ett pensionstillägg för dem som slitit ett helt yrkesliv med låga löner och därför har en låg pension. Det ger upp till drygt 7 000 kronor i höjd pension per år. Vi vill bygga ut pensionstillägget för att göra det mer lönsamt att ha arbetat under arbetslivet. Totalt kommer ungefär 600 000 pensionärer få högre pension med satsningen.

Ökade inbetalningar till pensionssystemet och införande av en gas i pensionssystemet

För långsiktigt höjda pensioner måste vi betala in mer pengar i det svenska pensionssystemet. Därför vill Socialdemokraterna öka inbetalningarna. Men ska dagens pensionärer också få höjd pension måste mer till. Därför vill vi också att det införs en så kallad gas i pensionssystemet som ger höjd pension till dagens och morgondagens pensionärer när pensionssystemet går med överskott. För en pensionerad undersköterska som jobbat hela livet innebär det att inkomstpensionen kommer att ha ökat med ungefär 400-500 kronor i slutet av kommande mandatperiod, utöver årliga uppräkningar. Efter ytterligare några år blir effekten ungefär 1 000 kronor för att på lång sikt kunna bli 2 000 kronor.

Sverige ska få en ny äldreomsorgslag och satsningen ”Äldreomsorgslyftet” ska fortsätta under hela nästa mandatperiod

Äldreomsorgen behöver en helt ny lagstiftning och den stora utbildningssatsningen ”Äldreomsorgslyftet” ska fortsätta även under nästa mandatperiod.

Alla med hemtjänst ska ha en fast omsorgskontakt för ökad trygghet

Allt fler äldre lever hemma allt längre med stöd från bland annat hemtjänsten. Där det fungerar som bäst hålls vården och omsorgen ihop av en utbildad undersköterska. Vi ska genomföra kravet att den fasta omsorgskontakten ska vara undersköterska.

Fler ska utbildas och anställas inom äldreomsorgen och tillsynen av personalens arbetsmiljö ska förbättras

I takt med att andelen äldre i befolkningen ökar så ökar också behovet av äldreomsorg. Vi ska därför målmedvetet fortsätta utbilda och anställa fler inom äldreomsorgen. Vi kommer också att under den kommande mandatperioden förbättra den statliga tillsynen av personalens arbetsmiljö inom äldreomsorgen.

Presskontakt:

Johannes Svensson, pressekreterare hos Tobias Baudin, 076-766 53 26, johannes.svensson@socialdemokraterna.se

Hanna Kretz, pressekreterare hos Ardalan Shekarabi, 073-064 96 04, hanna.kretz@regeringskansliet.se

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum