Umeå kommun

Trygghetsvärdar ska bidra till en lugnare sommar

Dela

I sommar, med start i helgen, kommer så kallade trygghetsvärdar att vandra i Umeå under fyra tillfällen. Syftet är att främja tryggheten i Umeå.

Idén att trygghetsvandra är ett initiativ av Svenska kyrkan i Umeå och sker i samarbete med UmeBrå, Svenska stöldskyddsföreningen (SSF) och Fältgruppen. Första tillfället sker i helgen, 26–26 juni.

– På grund av Covid-19 fick vi ställa in våra planerade konfirmationsläger och vi ville då bidra på något annat sätt. Genom att närvara på stan under sommarkvällar hoppas vi kunna skapa ett lugn och en trygghet, vi är vuxna samtalspersoner som kan finnas till hands för de människor som rör sig ute, säger Mikael Åström på Svenska kyrkan i Umeå.

Trygghetsvandring på Ålidhem och i centrala Umeå

Trygghetsvärdarna kommer att vara ute under fyra tillfällen i sommar. De kommer att utgå från Ålidhemskyrkan där de får information och en aktuell lägesbild av Umeå kommuns fältgrupp. De kommer att trygghetsvandra på Ålidhemsområdet i början av kvällen innan de åker ner till centrala stan där de går en planerad rutt innan de avslutar vid midnatt.

– Trygghetsvärdarna kommer också kunna vara behjälpliga om behov skulle uppstå i andra delar av Umeå. De kommer att ha tät kontakt med Fältgruppen och få fortlöpande information om läget i stan under de aktuella kvällarna. Vid behov kontaktar de polis, socialjour eller någon annan stödinsats, säger Ulrika Granskog, processledare på UmeBrå.

Med anledning av coronapandemin kommer trygghetsvärdarna att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det innebär att de undviker fysisk kontakt och större folksamlingar för att minimera smittrisken. Arbetet sker uteslutande i utomhusmiljö.

Mer information:

Ulrika Granskog
processledare
UmeBrå
Umeå kommun
070-564 55 10
ulrika.granskog@umea.se

Mikael Åström
teolog/pedagog och operativ ledare Kyrkans stödgrupp
Svenska kyrkan
090-200 26 10
mikael.astrom@svenskakyrkan.se 

Johanna Franzén
fältassistent
Fältgruppen
Umeå kommun
070-285 01 53
johanna.franzen@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum