TT Nyhetsbyrån

TT satsar på robotjournalistiken

Dela

Nu satsar TT Nyhetsbyrån på robotjournalistiken. Efter en försöksperiod ökar TT takten och under våren släpps flera nyhetsrobotar i aktuella ämnen.

Skolverket har i dag släppt sin årliga rapport om lärarbehörighet i landets kommuner. I samband med TT:s nyhetstext om rapporten publiceras även en nyhetsrobot som automatiskt rapporterar om läget i tusentals grundskolor i hela landet. Läsarna väljer själva vilka skolor de vill fokusera på och kan dessutom jämföra flera skolor på ett enkelt sätt.

Nu kan stora statistikmängder enkelt presenteras på en webbsida, i mobiler och appar. Sedan slutet av förra året har TT Nyhetsbyrån producerat ett antal nyhetsrobotar med olika inriktningar, exempelvis arbetslöshet, bostadspriser, befolkningsstatistik och nyföretagande.


- Detta ökar värdet av våra nyheter. Inte minst för de läsare som befinner sig utanför storstadsområdena och de största kommunerna, säger Mats Rörbecker som, tillsammans med affärsutvecklingsavdelningen, driver projektet och är reporter och utvecklare på TT Nyhetsbyrån.

- Under våren är vår ambition att publicera flera robotar varje månad. Under 2016 utbildade vi 12 reportrar i databasjournalistik och J++ som ett led i vår ambition att producera välresearchad journalistik som är relevant såväl lokalt som på riksplanet, säger redaktionschef Daniel Kjellberg.

Testa nyhetsroboten exempelvis hos Norrbottens-Kuriren.


För frågor
Vicktor Olsson, övergripande nyhetschef, TT Nyhetsbyrån
vicktor.olsson@tt.se, 070-568 89 57

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Mats Rörbecker, reporter och utvecklare på TT. Foto: Noella Johansson/TT
Mats Rörbecker, reporter och utvecklare på TT. Foto: Noella Johansson/TT
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Katarinavägen 15
105 12 Stockholm

08 692 26 00http://www.tt.se

TT Nyhetsbyrån erbjuder Nordens största utbud av bilder, videor, grafik och nyhetsmaterial. Vi hjälper marknadsavdelningar, myndigheter och mediekoncerner med innehåll. Som nationell nyhetsbyrå spelar TT också en central roll i många organisationers nödvändiga omvärldsbevakning. Sedan snart ett sekel bygger vi affärer och skapar trovärdighet som oberoende aktör i Mediesverige.

Följ TT Nyhetsbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från TT Nyhetsbyrån

Årets valkompass slår alla rekord5.9.2018 09:20Pressmeddelande

Med bara dagar kvar till valet står det klart att fler och fler svenskar testar sina åsikter i TT:s valkompass. Varje dag använder över 50 000 personer kompassen, visar statistik från TT Nyhetsbyrån. Jämfört med början av augusti har den dagliga användningen mer än 15-faldigats och trenden pekar fortsatt uppåt. Det betyder att 2018 års valkompass redan nu har slagit alla tidigare rekord. Nyligen stod det klart att valkompassen har gjorts över 2 000 000 gånger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum