TU - Medier i Sverige

TU får 3 miljoner till skolprojekt

Dela

Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning har tilldelat mediehusens branschorganisation TU tre miljoner kronor under tre år för att utveckla projektet och sajten Mediekompass. Projektets uppgift är att hjälpa skolan med undervisning om och med medier.

”Det här är fantastiskt inspirerande nyheter. De nya medlen ger oss möjligheter att utveckla projektet Mediekompass så att det på ett effektivt sätt fångar upp de utmaningar samhället och skolan står inför när det gäller medie- och informationskunnigheten”, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige.

Mediekompass hette tidigare Tidningen i Skolan. Verksamheten har funnits i Sverige sedan 1963 då den började som ett samarbete mellan dåvarande Skolöverstyrelsen och Svenska Tidningsutgivarföreningen. Mediekompass uppgift är att hjälpa skolan med undervisning om och med nyhetsmedier och andra medier – i praktiskt taget alla ämnen. Från och med november i år kommer delar av Mediekompass att fasas in i det treåriga arbetet för att ytterligare stärka allmänhetens förtroende för medierna och för att möta de krafter som aktivt arbetar för att destabilisera samhället.

”I vår digitala tid är det extra viktigt att lyfta fram mediernas roll som folkbildare och demokratibärare med bland annat källkritik, granskning, oberoende och pressetik som viktiga inslag. Tack vare Anderstiftelsens bidrag kan vi nu bredda Mediekompass verksamhet till att inte bara omfatta grundskolan utan även gymnasieskolan”, säger Jeanette Gustafsdotter.

Med hjälp av Anderstiftelsens medel kommer TU att utveckla Mediekompass verksamhet dels genom att bredda målgruppen och rikta sig också till gymnasieskolan på ett relevant, engagerande, pedagogiskt och brett sätt i centrala demokratiska frågor. Och dels genom att uppdatera sajten Mediekompass, modernisera undervisningsmaterialet, inleda samarbeten med externa partners och bedriva uppsökande folkbildning.

Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforsknings bidrag på tre miljoner kronor kommer att utbetalas under åren 2018-2020. Stiftelsen grundades 1985 och har till ändamål att främja vetenskaplig undervisning och forskning inom medieområdet. Den värnar om en fri press och ett fritt meningsutbyte.

Kontakter

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00http://www.tu.se

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

Dagens skatteregler gynnar utländska it-bolag på svenska mediers bekostnad3.12.2018 08:30Pressmeddelande

Nordiska skatteregler favoriserar företag som Google och Facebook på de nordiska mediebolagens bekostnad. Det visar ny rapport som konsultbyrån PWC skrivit på uppdrag av mediernas branschorganisationer i Norden: Danske Medier, Mediebedriftene, Medieförbundet och TU – Medier i Sverige. Den oberoende rapporten gör också klart att dagens skattelagstiftning är dåligt anpassad för digitala affärsmodeller och att den snedvrider konkurrensen. Därför uppmanar de nordiska organisationerna, i en gemensam debattartikel i Dagens industri, Nordens regeringar att snabbt och aktivt verka för rättvisa och konkurrensneutrala skatteregler.

De bestämmer vem som vinner Årets Dagstidning 201923.10.2018 09:30Pressmeddelande

Helle Klein, Erik Modig och Anna Serner är tre av de 16 personer som utser vinnarna i mediehusens stora pris, Årets Dagstidning 2019. Vinnarna i prisets sju olika klasser presenteras på Berns Salonger i Stockholm den 11 april 2019. Årets Dagstidning arrangeras årligen av branschorganisationen TU – Medier i Sverige och syftar till att lyfta fram mediebranschens innovationskraft, journalistiska kunnande och demokratiska uppdrag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum