TU - Medier i Sverige

TU instiftar Offentlighetspriset

Dela

Offentlighetsprincipen är en grundläggande förutsättning för ett öppet samhälle då den ger såväl medborgare som medier möjlighet till insyn och deltagande i det demokratiska samtalet. För att värna offentlighetsprincipen och markera vikten av att den upprätthålls, instiftar TU idag Offentlighetspriset.

Dagspressens branschorganisation TU – Medier i Sverige har ofta skäl att kritisera både förslag till inskränkningar i handlingsoffentligheten och kommuner och myndigheter som försöker undanhålla medborgare och medier deras rätt till information. Men det är viktigt att också lyfta fram de goda exemplen.

Därför inrättar TU nu ett årligt Offentlighetspris - en utmärkelse och ett hedersomnämnande till den kommun, myndighet eller annan del av den offentliga förvaltningen eller enskild person som verkar där, och som i praktisk handling uppfattas göra sitt bästa för att säkerställa medborgarnas och mediernas insyn och för att offentlighetsprincipen ska fungera.

”Alla medlemmar i TU har möjlighet att nominera den de anser aktivt har bidragit till att främja öppenhet och insyn för medborgare och medier och därmed ha gjort sig förtjänt av TU:s Offentlighetspris. Nomineringarna ska innehålla konkreta exempel på sådana insatser”, säger Johan Taubert, vd på TU.

”Där makt finns ska också insyn finnas, därför behövs offentlighetsprincipen. Den har tjänat det svenska samhället väl genom åren och en av TU:s viktigaste uppgifter är att värna och stärka offentlighetsprincipen”, säger TU:s ordförande Victoria Svanberg.

Vinnaren utses av TU och kommer att tillkännages i december.

Mer information om Offentlighetspriset och TU finns på TU:s hemsida, www.tu.se.

Kontakt:

Johan Taubert, vd TU - Medier i Sverige, 076-545 24 05

Per Hultengård, jurist TU - Medier i Sverige, 070-815 75 29

Kontakter

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU – Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

TU välkomnar direktiv till utredningar om mediestöd och moms14.10.2021 13:33:16 CEST | Pressmeddelande

Kulturdepartementet har i dag gett direktiv till en ny mediestödsutredning om vad som ska gälla efter år 2023, då den nuvarande presstödsförordningen upphör att gälla. Utredningen kommer att ledas av Mats Svegfors. Parallellt med detta kommer finansdepartementet ges i uppdrag att utreda frågan om ett momsundantag för nyhetstidningar. Bägge dessa utredningar kommer sedan att beredas gemensamt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum