TU - Medier i Sverige

TU om Facebooks besked: Ett internet utan nyheter är ett sämre Internet

Dela

Tidningsutgivarna följer utvecklingen i Australien och kommenterar Facebooks besked om att inte längre sprida nyheter där på grund av lagförslaget om att techjättar måste betala för användningen av journalistiskt innehåll.

Thomas Mattsson, tf vd för Tidningsutgivarna: 

”Tidningsutgivarna hoppas att vi i Sverige kommer att ha en konstruktiv dialog om plattformarnas ansvar och att den svenska lag som ska införas under 2021, som ett resultat av upphovsrättsdirektivet, skapar mer rimliga konkurrensförhållanden mellan techjättarna och mediebolagen än idag. Vi vill försvara svenska grundlagar, stoppa spridning av olagligt innehåll och få större transparens kring användardata och algoritmer.” 

”Det är rimligt att techjättarna betalar för det nyttjande av publicistiskt innehåll som plattformarna kapitaliserar på. Tidningarna vill finnas på sociala medier, vår journalistik har stort värde för miljoner svenska användare – men det måste råda en bättre balans. Men ett internet utan nyheter är ett sämre internet.” 

”Det är en oerhört dramatisk utveckling just nu: Australiens regering vill tvinga igenom en lag som gör att techjättarna måste betala för användande av journalistik, Google hotade med att lämna hela kontinenten men har svängt och skriver nu avtal med mediebolag, Microsoft backar politikerna och tar position emot Google och Facebook och Facebook svarar med att blockera spridning av nyheter… Vi får se vad som nu sker i Sverige.” 

Mer info: 

Thomas Mattsson 

070-728 82 53 

thomas.mattsson@tu.se 

Kontakter

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU – Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

TU välkomnar stärkt konsumentskydd – men inskränk inte yttrandefriheten14.12.2020 15:03:54 CETPressmeddelande

Tidningsutgivarna (TU) har i dag tagit del av ”Ökat skydd och stärkt reglering på den omreglerade spelmarknaden, SOU 2020:77”, som är slutbetänkandet av den statliga Spelmarknadsutredningen. TU välkomnar ambitioner om stärkt konsumentskydd och förslag om och att stänga ute olicensierat spel från Sverige, men anser att begränsningar av marknadsföring i grundlagsskyddade medier är problematiska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum