TU - Medier i Sverige

TU välkomnar att EU-kommissionen öppnar för sänkt digitalmoms

Dela

TU välkomnar EU-kommissionens förslag om att göra det möjligt för länder som Sverige att sänka momsen på digitala tidningar och böcker. Mediernas branschorganisation TU – Medier i Sverige ser nu fram emot att arbeta med riksdagen, regeringen och EU-parlamentet för att säkerställa ett antagande av en ny momsreglering för digitala medieprodukter.

- Äntligen! Det här har vi jobbat aktivt för i flera år. Och vi är verkligen glada över att se ett förslag som gör det möjligt för medlemsstaterna att tillämpa reducerad moms för medieutgivares digitala produkter, på samma sätt som i dag gäller för tryckta tidningar och böcker, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU.

- Vi utgår från att vi i nära samråd med den svenska regeringen nu snabbt kan omsätta den möjlighet till reducerad moms som EU-kommissionens förslag öppnar för. Vi träffade nyligen flera svenska EU-parlamentariker i Bryssel och ska träffa finansdepartementet nu i december, säger Jeanette Gustafsdotter.

TU bedömer att en reducerad moms kommer att stärka såväl den svenska som den europeiska digitala marknaden och ge incitament för svenska medieutgivare att investera i digitala marknadssatsningar. Dessutom kommer en onödig och betungande administrativ belastning på de svenska medieföretagen att minska när samma momssats tillämpas för tryckta och digitala produkter. I dag är momsen på tryckta tidningar 6 procent, medan den är 25 procent på digitala.

- En sådan reform skulle ge ett riktigt politiskt erkännande av betydelsen av en demokratisk press, såväl tryckt som digital – och det vid en tidpunkt då det behövs mer än någonsin, säger Per Hultengård, chefsjurist TU och ordförande för samarbetsorganisationen News Media Europes arbetsgrupp för digitala momsfrågor. 

Pressmeddelandet i sin helhet från European Commission.                                                

För ytterligare information:

Jeanette Gustafsdotter, vd TU, 070-624 45 66, jeanette.gustafsdotter@tu.se

Per Hultengård, chefsjurist TU (ordf News Media Europes arbetsgrupp för digitalmoms), 070-815 75 29, per.hultengard@tu.se

Följ oss gärna på Twitter   och på Facebook !

TU är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

TU, Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, 104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: 08-692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Nyckelord

Kontakter

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00http://www.tu.se

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Medlemsföretagen ger ut morgon-, kvälls- och gratistidningar, sänder tv och radio, publicerar webbsajter, driver försäljnings- och medieutvecklingsbolag med mera.

Vi kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten, bevakar och rapporterar om mediebranschen, ger juridisk och medieetisk rådgivning, samlar och inspirerar.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

 

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

Litet antal personer står bakom näthatet mot journalister28.6.2018 08:50Pressmeddelande

Nästan varannan tidningsjournalist som nämns i kommentarerna på sajterna Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt nämns i sammanhang som också uttrycker hat, hot och kränkningar. Det visar en ny rapport som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av branschorganisationen TU – Medier i Sverige. Rapporten visar också att det är en mycket liten grupp personer som sprider en stor mängd av näthatet mot journalister.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum