Tidningsutgivarna

TU välkomnar direktiv till utredningar om mediestöd och moms

Dela

Kulturdepartementet har i dag gett direktiv till en ny mediestödsutredning om vad som ska gälla efter år 2023, då den nuvarande presstödsförordningen upphör att gälla. Utredningen kommer att ledas av Mats Svegfors. Parallellt med detta kommer finansdepartementet ges i uppdrag att utreda frågan om ett momsundantag för nyhetstidningar. Bägge dessa utredningar kommer sedan att beredas gemensamt.

TU välkomnar beslutet.

"Det är angeläget att villkoren för det nya mediestödet kan läggas fast så snart som möjligt, så att företagen ges den långsiktighet och förutsägbarhet som behövs. En övergång till ett nytt system för direkta stöd måste också innehålla övergångsbestämmelser – sannolikt över ett antal år – med en nedtrappning av det nuvarande stödet och en successiv övergång och infasning i ett nytt system. Jag noterar att de förändringar som föreslås ska ha ett brett politiskt stöd och att utredaren ska ha en nära dialog med branschens aktörer", säger TU:s VD Johan Taubert.

"Det är också mycket välkommet att frågan om ett momsundantag klarläggs. Vi har från TU tidigare, via en utredning från konsultföretaget KPMG, visat att ett momsundantag för nyhetstidningar är möjligt att genomföra", säger Johan Taubert.

Mer information:

Johan Taubert, vd TU – Medier i Sverige 076-545 24 05

Per Hultengård, jurist TU – Medier i Sverige, 070-815 75 29

Kontakter

Länkar

Om

Tidningsutgivarna
Tidningsutgivarna
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU – Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ Tidningsutgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tidningsutgivarna

Offentlighetspriset 2022 till Vingåkers kommun28.11.2022 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Vingåkers kommun är årets mottagare av Offentlighetspriset. Priset är instiftat av branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) för att värna offentlighetsprincipen – som är en grundläggande förutsättning för ett öppet samhälle – samt markera vikten av att den upprätthålls. Vingåkers kommun får priset för sitt tydliga uttalade mål om transparens – och att i praktiken efterleva det.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum