TU - Medier i Sverige

TU välkomnar ministerrådets beslut om upphovsrätt

Dela

EU:s ministerråd röstade i dag för EU:s förslag till nytt upphovsrättsdirektiv. I och med dagens beslut har EU tagit ett avgörande steg mot en gemensam marknad för digital användning av upphovsrättsligt skyddat material.

– Ministerrådet röstade i dag för en hållbar framtid för granskande journalistik, oberoende press och bättre balans på mediemarknaden. Direktivet löser inte alla problem, men det lägger en solid grund att bygga vidare på, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige.

Sverige och övriga EU-länderna har nu två år på sig att implementera beslutet i nationell lagstiftning. De nya reglerna innebär att tidningar får ersättning när längre utdrag ur deras artiklar kopieras av internetplattformar som Google eller Facebook. Men reglerna påverkar bara kommersiella företag. Privatpersoner kommer även i framtiden att kunna dela artiklar. Det innebär också att online-encyklopedier som Wikipedia inte omfattas. Dessutom är länkar och kortare utdrag från artiklar helt undantaget och ändras inte genom de nya reglerna. Inte heller reglerna för citat, kritik och parodier påverkas utan kommer att kunna delas på samma sätt som i dag.

– Länkar och kortare sammandrag är undantaget i direktivet, privatpersoners länkning kommer inte att påverkas. Både så kallade memes och andra former av satir, kritik eller parodier kommer precis som i dag att vara tillåtet. Undantagen framgår tydligt och uttryckligen i det beslutade förslaget, säger Jan Fager, jurist på TU – Medier i Sverige. Citaträtten kommer givetvis att gälla också i fortsättningen, vilket är viktigt för yttrandefriheten och för att man också fortsättningsvis ska kunna använda delar av andra personers texter för att föra en samhällsdebatt.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

TU välkomnar stärkt konsumentskydd – men inskränk inte yttrandefriheten14.12.2020 15:03:54 CETPressmeddelande

Tidningsutgivarna (TU) har i dag tagit del av ”Ökat skydd och stärkt reglering på den omreglerade spelmarknaden, SOU 2020:77”, som är slutbetänkandet av den statliga Spelmarknadsutredningen. TU välkomnar ambitioner om stärkt konsumentskydd och förslag om och att stänga ute olicensierat spel från Sverige, men anser att begränsningar av marknadsföring i grundlagsskyddade medier är problematiska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum