TU - Medier i Sverige

TU välkomnar nytt mediepaket

Dela

Det nya mediepaket som kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) presenterar i dag är ett välkommet stöd till landets nyhetsmedier och deras samhällsviktiga uppdrag under coronakrisen.

– Mediebranschen befinner sig just nu i ett mycket ansatt läge på grund av snabbt fallande annonsintäkter. Därför är de 500 miljoner som regeringen aviserar i dag ytterst välkomna. Stödet minskar risken för att den journalistiska bevakningen tunnas ut på fler ställen i landet. Samtidigt innebär stödet inte att vi är ur krisen, situationen är och kommer att vara fortsatt tuff för de flesta av landets tidningar, säger Victoria Svanberg, ordförande TU – Medier i Sverige och delägare i NWT-koncernen.

Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas förslag innehåller ytterligare 500 miljoner kronor under 2020 för att stödja allmänna nyhetsmedier, både tryckta och digitala. Stödet tillförs anslaget för mediestöd för 2020 och kommer enligt regeringen att fördelas som ett nytt mediestöd, vilket innebär att det omfattar morgon-, kvälls- och gratistidningar.

– Nu är det otroligt viktigt att stödet kommer ut snabbt till branschen. Varje dag räknas. Det här stödet är tillsammans med det tidigare och regeringens beslut att avskaffa producentansvaret för returpapper centrala beslut i säkerställandet av journalistisk bevakning i hela landet på både kort och lång sikt, säger Jan Fager, tf vd TU – Medier i Sverige.

– De fallande annonsintäkterna och de permitteringar de leder till ett allvarligt problem som slår rakt igenom hela branschen. Nedgången drabbar granskningar, uthålligheten och den fördjupande kapaciteten. Det hotar det demokratiska samtalet, säger Jan Fager, tf vd TU – Medier i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

TU välkomnar stärkt konsumentskydd – men inskränk inte yttrandefriheten14.12.2020 15:03:54 CETPressmeddelande

Tidningsutgivarna (TU) har i dag tagit del av ”Ökat skydd och stärkt reglering på den omreglerade spelmarknaden, SOU 2020:77”, som är slutbetänkandet av den statliga Spelmarknadsutredningen. TU välkomnar ambitioner om stärkt konsumentskydd och förslag om och att stänga ute olicensierat spel från Sverige, men anser att begränsningar av marknadsföring i grundlagsskyddade medier är problematiska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum