TU - Medier i Sverige

TU välkomnar stärkt konsumentskydd – men inskränk inte yttrandefriheten

Dela

Tidningsutgivarna (TU) har i dag tagit del av ”Ökat skydd och stärkt reglering på den omreglerade spelmarknaden, SOU 2020:77”, som är slutbetänkandet av den statliga Spelmarknadsutredningen. TU välkomnar ambitioner om stärkt konsumentskydd och förslag om och att stänga ute olicensierat spel från Sverige, men anser att begränsningar av marknadsföring i grundlagsskyddade medier är problematiska.

Thomas Mattsson, tf vd för Tidningsutgivarna, säger:

”Ett förbud mot reklam för exempelvis onlinekasinon i tv, webb-tv, radio och podcasts mellan klockan sex på morgonen och nio på kvällen är en inskränkning i yttrandefriheten. Tidningsutgivarna anser att innehåll i grundlagsskyddade medier inte bör detaljregleras – som när utredningen specificerar när podcasts ska få laddas ner eller när programledare ska få läsa in viss reklam i poddarna.” 

”Det är positivt att utredningen föreslår hårdare tag mot det illegala spel från utlandet som tillhandahålls av aktörer utan spellicens i Sverige. Dessa skapar en osund konkurrens och tar inget ansvar för konsumentskyddet här. Men det är knappast rimligt att de bolag som faktiskt har svensk spellicens inte fullt ut ska få presentera sig i svenska tv-kanaler, onlinetidningar och podcasts som omfattas av Yttrandefrihetsgrundlagen.” 

Mer info: 

Thomas Mattsson 

thomas.mattsson@tu.se 

070-728 82 53 

Kontakter

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU – Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum