M Sverige

Tuffa krav i EU-kommissionens klimatplan

Dela

Idag presenterade EU-kommissionen klimatplanen för hur länderna ska genomföra de beslutade utsläppsminskningarna.

– Sverige har hög svansföring och höga ambitioner när det gäller klimatmålen. Nu krävs det rejäla åtgärder i omställningen med nödvändiga investeringar för framtiden. Sverige måste ta ansvar för att skapa förutsättningar för att hela landet ska kunna ställa om, säger Caroline Drabe, vd för Riksförbundet M Sverige.

Bilen står fortfarande för en betydande majoritet av alla transporter i landet och fordonsflottan ökar varje år. Kollektivtrafiken är dåligt utbyggd i stora delar av landet, även direkt utanför de större tätorterna. Det finns alltså inga skäl för att privatbilismen skulle minska. Den är inte bara viktig för individen utan också för landets tillväxt.

– Redan i april 2018 framförde M Sverige, inför riksdagens trafikutskott, förslaget om att förbjuda försäljning av nya fossilbilar från 2030. De utsläppsgränser som föreslås av EU-kommissionen kommer troligen att innebära ett försäljningsstopp från 2035. Det är rätt väg att gå. Biltillverkarna tvingas nu bidra till att fler fossilfria fordon utvecklas och produceras.

Som det ser ut idag framstå elbilen som lösningen på problemen med bilens miljöpåverkan, men här är Sverige långt efter i utvecklingen.

– M Sverige har gång på gång påpekat bristen av laddmöjligheter i samband med de granskningar vi har gjort som visar att laddinfrastrukturen är dåligt utbyggd. Det gäller i synnerhet i glesbygd men är också ett stort problem för boende i flerbostadshus i städerna.

I klimatplanen poängterar EU-kommissionen hur viktig utbyggnad av laddinfrastruktur är och kräver av medlemsländerna att laddningsstationer installeras var 60:e kilometer på motorvägar.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

M Sverige varnar för oseriösa försäkringsavtal6.10.2021 05:50:00 CEST | Pressmeddelande

Det Hongkongregistrerade företaget Svenskt Fordonsskydd påstår sig erbjuda bilägare förlängning av bilens fabriksgaranti när den har gått ut. Den bilägare som nappar på erbjudandet riskerar att fastna i ett innehållslöst och dyrt avtal som dessutom förnyas automatiskt vid utebliven uppsägning. Konsumentverket har fört upp företaget på sin varningslista efter att ha mottagit över 800 anmälningar om vilseledande marknadsföring sedan början av 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum