Transportföretagen

Tuffa tider för många transportföretag

Dela
En ökad inflation, skenande räntor och stigande priser gör att många transportföretag förbereder sig på tuffare tider. Det visar ny statistisk från Transportföretagen.
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen

Fyra av tio företagare inom transportsektorn upplever en försämrad lönsamhet jämfört med motsvarande period förra året. Den största anledningen är ökade kostnader (71 procent), men även minskade intäkter (29 procent).

- I den lågkonjunktur som vi nu befinner oss i så kämpar många företagare för sin överlevnad. Transporter och ekonomisk utveckling är tätt sammankopplade och branschen är konjunkturberoende. Nu blir vårt arbete för att stärka företagens konkurrenskraft ännu viktigare, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Den ekonomiska verkligheten inom transportbranschen innebär att fler företag ser att risken för varsel/uppsägningar under de kommande sex månaderna ökar. I mars månad ser 30 procent av transportföretagen en risk för detta. Det är en ökning med fyra procentenheter sedan januari.

- I den osäkra ekonomiska tid som vi befinner oss i förbereder sig allt fler transportföretag på sämre tider och en ökad risk för personalneddragningar. Transportsektorn är Sveriges ryggrad och kommer så fortsatt vara och den ekonomiska verkligheten måste vi förhålla oss till i den pågående avtalsrörelsen, säger Marcus Dahlsten i en avslutande kommentar.

Kontakter

Bilder

Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Branschrekommendationer är vägen till en lönsammare kollektivtrafik31.5.2023 09:09:40 CEST | Pressmeddelande

Branschens gemensamma rekommendationer för upphandlingar används i ökad utsträckning inom den offentligt upphandlade kollektivtrafiken, det visar årets rapport om den upphandlad busstrafiken. Men mot bakgrund av det ansträngda ekonomiska läget i regionerna behöver fler offentliga upphandlare av kollektivtrafik använda branschrekommendationerna i sina kommande upphandlingar för att få mer kollektivtrafik för pengarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum