Svenska Basketbollförbundet

Tuffare matcher i Svenska Cupen väntar

Dela

Som väntat vann SBL-lagen stort i Svenska Cupens första omgång men i helgen kommer det att bli tuffare. Bankeryd Basket skrällde dock och går nu för att avancera ännu längre. Möt eldsjälen Anders "Pliggen" Johansson som grundade föreningen för 38 år sedan och nu har lyckats få Basketsveriges blickar mot Bankeryd. Och se alla kommande matcher i Svenska Cupen.

Bankeryd Basket skrällde i Svenska Cupen Foto: Anders Tillgren
Bankeryd Basket skrällde i Svenska Cupen Foto: Anders Tillgren

Foto: Anders Tillgren

För några år sedan var föreningen nära att dö - nu skapar Bankeryd rubriker med hemvändare, nyförvärv och en outsinlig eldsjäl.

- Minst en skalp till ska vi ta, det siktar vi på, säger sportchef och föreningens grundare Anders "Pliggen" Johansson som myser efter segern i den första omgången av Svenska Cupen mot Helsingborg. När favoritsegrarna stod som spö i backen i Svenska Cupens första omgång bröt Bankeryd mot mönstret. Och det är något speciellt med basketen här i hockeyland.

I skuggan av alla hockeylag finns en välankrad baskettradition i trakten. Här fanns länge RIG Sanda. Brahe Basket har spelat i högsta divisionen och idag är det Nässjö och Wetterbygden som representerar i det finaste rummet. Men efter helgens matcher i Svenska Cupen tillhör rubrikerna Bankeryd Basket. De har kört på sedan 1981 då Anders "Pliggen" Johansson grundade föreningen. Efter en tids frånvaro är Pliggen nu tillbaka och ifjol säkrade Bankeryd avancemang till Superettan.

Det är inte tal om några storsponsorer som köpt ihop ett lag, istället är det kärleken till sporten och ideella krafter som står i fokus. - Vi betalar inga löner utan det är ideellt engagemang som krävs, ta vår point guard Edward Jenkins, han är amerikan men det är inte som om vi värvat honom från NBA. Han har svensk flickvän och bor i Vara av alla ställen, en timmes tåg tar han för att ta sig till träningarna, fortsätter Johansson som är stolt över sitt lag.

- Ingen i Superettan eller Svenska Cupen ska komma till Bankeryd och få det lätt, det är vårt mål, vi ska vinna hälften av alla matcher i Superettan första säsongen.

Och nog har nykomlingen visst fog för sin utstuckna haka. Att fd SBL-spelaren Wictor Grenthe skrivit på för Bankeryd ger laget storlek och tuffhet. Han gjorde en kanonmatch i den första omgången och IK Eos kommer att få händerna fulla med den store centern. Vid sidan av Grenthe är lagets hjärta och lungor hemmasönerna Kristoffer Grönhage och Jonas Eriksson, scorers av rang och skarpskyttar.

Kommer Askungesagan fortsätta? Bortalaget IK Eos är favoriter och pulvriserade Team 4th Quarter i den första omgången med 99-77.

Lördagen den 21 september kl 15:00 får vi svaret.

Alla matcher i den andra omgången av Svenska Cupen Herr

Vinnarna i dessa matcher är kvalificerade till Topp 6. Där lämnar vi den regionala indelningen utan de får de bäst rankade lagen välja motstånd först.

21 september

Bankeryd - Eos Lund kl 15:00

Högsbo - Nässjö kl 15:30

Köping Stars - Borås Basket kl 16:00

22 september

Umeå BSKT - Jämtland kl 15:00

Alvik Basket - BC Luleå kl 16:00

Wetterbygden Stars - Norrköping Dolphins kl 17:00

Alla matcher i den andra omgången av Svenska Cupen Dam

Vinnarna i dessa matcher är kvalificerade till Topp 6. Där lämnar vi den regionala indelningen utan de får de bäst rankade lagen välja motstånd först.

20 september

Södertälje - Norrköping Dolphins kl 19:00

21 september

Eos utv - Eos A kl 14:30

22 september

RIG Luleå - Uppsala Basket kl 13:00

Wetterbygden Sparks - Alvik Basket kl 14:00

Mark Basket - Högsbo kl 14:00

24 september

Blackeberg Basket - A3 Umeå kl 18:00

Nyckelord

Bilder

Bankeryd Basket skrällde i Svenska Cupen Foto: Anders Tillgren
Bankeryd Basket skrällde i Svenska Cupen Foto: Anders Tillgren
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Svensk Basket växer – ökning med 13%5.6.2020 14:51:21 CESTPressmeddelande

Antalet registrerade basketspelare i Sverige växte med 13% det senaste året. Siffran bekräftar den ökande popularitetstrend som basketen sett i olika undersökningar, tittarsiffror och publiktillströmning på landskamperna. – Att vi blir fler basketspelare är det viktigaste strategiska målet vi har så dessa siffror är oerhört glädjande, säger generalsekreterare Johan Stark. Idag finns 35 198 licensierade eller registrerade basketspelare i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum