Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Tukan förlag utmanar läromedelsbranschen

Dela

För tio år sedan var Tukan förlag en ny aktör på bokmarknaden. En uppstickare som tack vare skickligheten att förena kvalitet med lågt pris omedelbart kom att få stort inflytande och snart växte snabbare än något annat bokförlag. I tio år har Tukan förlag utmanat bokbranschen med sitt nytänkande och nu är tiden mogen att utmana läromedelsbranschen.

Tukan förlag startar Tukan förlag läromedel och ger ut sin första serie böcker i vår. Serien heter Fundament och består av fyra böcker i SO-ämnena för årskurs sju. Nästa år utökas serien med fyra böcker för årskurs åtta och året därefter för årskurs nio.

 

Genom att överföra Tukan förlags affärsmodell till läromedelsmarknaden kommer Tukan förlag läromedel att kunna erbjuda böcker till ett så bra pris att alla skolor har råd att förse sina elever med egna läroböcker – och därmed ge dem bättre förutsättningar att uppfylla kunskapskraven. 

 

”Att hålla ner onödiga kostnader och våra egna marginaler är Tukan förlags signum och något vi nu vill ta med oss in i läromedelsbranschen”, säger Christian Bang-Melchior, vd på Tukan förlag. ”Det är många som har efterlyst nya tag de senaste åren när skolornas ekonomi blivit mer ansträngd än någonsin tidigare. Många skolor har inte råd att köpa läromedel och lärare går på knäna. Samtidigt visar studier på vikten av fysiska böcker vid inlärning. Det känns som ett rop på oss att ge oss in i branschen. Vår vision är att Tukan förlag läromedel ska bidra till en likvärdig skola där lärandet sker på lika villkor.”

 

Steget från allmänutgivning till läromedel upplevs inte som stort för Tukan förlag. Sedan starten har förlaget främst varit inriktat på faktaböcker och de senaste åren har man gett ut många pedagogiska böcker som ligger mycket nära läromedel i sin utformning. 

 

”Vi har en enormt populär serie som heter ”Hjälp ditt barn”. I den ingår bl.a. Hjälp ditt barn med matte, Hjälp ditt barn med svenska, Hjälp ditt barn med engelska”, berättar Karin Alfredsson, förlagschef. ”Vi har också gett ut en hel del matteböcker och vi är Sveriges största förlag när det gäller barnfakta inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mechanics). Att ta steget till läromedel känns naturligt.” 

 

Att locka kunniga författare till det nya förlaget har inte varit svårt och Karin Alfredsson är mycket nöjd med kvartetten bakom böckerna: ”Det är en fröjd att få arbeta med så gediget kunniga och entusiastiska lärare. Alla är mycket motiverade av idén att vara med och sjösätta läromedel som skolor ska ha råd med. Att aktivt få verka för en likvärdig skola.”

 

Läromedlen och lärarhandledningarna i Fundament-serien är skrivna av Mikael Bruér (historia), Per Eklund (religion), Tiina Hemberg (samhällskunskap) och Ingemar Wiklund (geografi). Alla fyra har mångårig erfarenhet av undervisning i SO-ämnena samt spetskompetens inom specialundervisning, nationella prov, betyg och bedömning. Författarna har också djupgående erfarenheter av att producera läromedel och lärarhandledningar. 

 

”Med Fundament Historia hoppas jag kunna vara med och bidra till att fler elever får tillgång till ett bra läromedel, särskilt eftersom historieundervisningen i stor utsträckning är beroende av detta. Att ha tillgång till ett läromedel är ytterst en demokratifråga. Elever som inte får den möjligheten kommer ha svårare att klara sin skolgång på samma sätt som de som får möjligheten”, säger Mikael Bruér.

Nyckelord

Kontakter

Johan Dagman | johan@tukanforlag.se | Tel: 0708–33 85 14

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Örlogsvägen 15
426 71 Västra Frölunda

031-10 20 25http://www.tukanforlag.se

Tukan förlag läromedel är ett systerförlag till Tukan förlag, som är ett av Sveriges största förlag inom allmänlitteratur. Tukan förlag har en bred och färgstark barn- och vuxenutgivning full av kunskap, inspiration och underhållning. Vår grundidé har alltid varit attge ut böcker av hög kvalitet till lågt pris. Nu tar vi med oss denna idé in i läromedelsutgivningen.

Följ Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum