Tullverket

Tullverket beslagtog 150 kilo kokain i Göteborgs hamn

Dela

Kokain till ett värde av 120 miljoner kronor i missbrukarledet hittades i tre säckar i en container i Göteborgs hamn. Det är ett av de största enskilda kokainbeslag som Tullverket gjort. Beslaget gjordes 15 april och utredningen pågår. Ännu har ingen mottagare kunnat gripas.

Väl dolt i den legala lasten fann tulltjänstemännen 150 kilo kokain. Foto: Tullverket.
Väl dolt i den legala lasten fann tulltjänstemännen 150 kilo kokain. Foto: Tullverket.

–  Vi misstänker att kokainet egentligen var avsett för narkotikamarknaden på kontinenten men att något gick snett när smugglarna skulle hämta det i hamnen i Hamburg. Istället har kokainet legat kvar i containern som fraktades vidare till Göteborgs hamn där vi hittade det, säger Marcus Carlsson, biträdande enhetschef Tullkrim väst.

En container saknade rätt plombering

Tullverkets utredning visar att hamnpersonal i Hamburg upptäckte att en container var öppen. De fattade inte misstanke utan stängde containern och satte en tillfällig plombering på den innan den transporterades vidare till Sverige. Det var i just den containern som tulltjänstemännen i Göteborgs hamn sedan hittade tre jutesäckar med totalt 150 kilo kokain. I en av säckarna fann tulltjänstemännen kokain med en renhetsgrad på cirka 91-94 procent.

– Den tillfälliga plomberingen i kombination med att frakten ursprungligen kom från Brasilien gjorde att vi fattade misstankar och inledde en kontroll, säger Marcus Carlsson.

Gömdes i legal last

Kokainet hittades i en av totalt sex containrar som kontrollerades. Varje container innehöll 20 ton granulat, det vill säga små korn av gummi eller plast för industritillverkning och mottagare av den legala lasten var ett företag i mellersta delen av Sverige.

– Vi har inga misstankar mot företaget som är mottagare av granulaten, de har varit mycket samarbetsvilliga under Tullverkets utredning, säger Marcus Carlsson.

Förundersökningen pågår fortfarande

Tullverkets utredning visar att smugglare försökt hämta ut narkotikan ur containern Hamburgs hamn men att de antagligen misslyckades för att de blev avbrutna vid försöket. Tillvägagångssättet kallas rip-off. Det innebär att smugglarna placerar narkotikan närmast containerns dörr för att sedan snabbt hämta det innan den legala lasten når mottagaren. I nuläget saknas både misstänkta och gripna i ärendet, men förundersökningen pågår.


För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.

Tipsa Tullverkets tipstelefon: 90 114

Nyckelord

Bilder

Väl dolt i den legala lasten fann tulltjänstemännen 150 kilo kokain. Foto: Tullverket.
Väl dolt i den legala lasten fann tulltjänstemännen 150 kilo kokain. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
Tulltjänstemännen i Göteborg upptäckte sammanlagt 150 kilo kokain till ett värde av cirka 120 miljoner kronor i missbrukarledet i en container i Göteborgs hamn. Foto: Tullverket.
Tulltjänstemännen i Göteborg upptäckte sammanlagt 150 kilo kokain till ett värde av cirka 120 miljoner kronor i missbrukarledet i en container i Göteborgs hamn. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger1.7.2021 15:43:13 CEST | Pressmeddelande

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn3.6.2021 12:35:59 CEST | Pressmeddelande

Fem män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.

Sverige misstänks ha varit transitland för narkotikasmuggling – åtal väcks i dag27.5.2021 11:38:17 CEST | Pressmeddelande

Tre män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat sex kilo ecstasy och ketamin från Tyskland till Sverige. I dag åtalas männen för grov narkotikasmuggling gemensamt och i samförstånd vid Värmlands tingsrätt. Två av männen åtalas även för försök till grov narkotikasmuggling ut ur landet. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas vidare med hjälp av ett transportföretag från Sverige till Australien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum