Tullverket

Tullverket beslagtog 372 kilo cannabis i lastbil – idag inleds rättegången

Dela

Bland lastpallarna i en trailer gömdes sammanlagt 3 461 paket och 192 sväljarkapslar med cannabis till ett värde av över 37 miljoner kronor på gatan. Idag startar huvudförhandlingen mot chauffören i Attunda tingsrätt. Han står åtalad för synnerligen grov narkotikasmuggling alternativt synnerligen grovt narkotikabrott.

Tullverket avslöjade 3 461 paket och 192 sväljarkapslar  med cannabis väl gömt i en lastbilstrailer. Foto: Tullverket. (Bilden är fri att publicera)
Tullverket avslöjade 3 461 paket och 192 sväljarkapslar med cannabis väl gömt i en lastbilstrailer. Foto: Tullverket. (Bilden är fri att publicera)

Det är ett av de största cannabisbeslagen som Tullverket har gjort. Genom att avslöja smugglingen har vi stoppat en stor mängd narkotika från att komma ut i samhället, säger Lina Andersson, chef över tullkriminalenheten på Tullverket i Stockholm.

Cannabis gömd i cylinder med aluminiumfolie

Lastbilen med cannabisen anlände med en färja till hamnen i Trelleborg i juni. Ekipaget stoppades av Tullverket och skannades. På röntgenbilderna upptäcks avvikelser mellan tillsynes identiska stora rullar med aluminiumfolie. För att kontrollera orsaken till avvikelsen borrar tulltjänstemännen i en av rullarna. När borren dras ut känns en tydlig lukt av cannabis.

Spaning ledde till gripande

För att även kunna komma åt mottagaren av narkotikan låter tulltjänstemännen chauffören åka vidare med sin last men under spaning av Tullverket. Lastbilen åker till ett företag i Upplands Väsby där lasten lossas. Strax därefter slår den regionala insatsstyrkan till och griper chauffören och en anställd på företaget.

Ett av de största cannabisbeslagen

När den stora cylindern med aluminiumfolie granskas närmare hittar tulltjänstemännen en större ihålig järntrumma med lock, där narkotikan gömdes. Totalt fanns det 17 gömmor där det låg 3 461 paket och 192 sväljarkapslar med cannabisharts. Den totala mängden uppgick till cirka 372 kilo. Enligt CAN – centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning är medianpriset för ett gram cannabis 100 kronor på gatunivå i storstadsregionerna. Det innebär att det totala gatupriset på cannabisbeslaget uppgår till omkring 37 miljoner kronor.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Nyckelord

Bilder

Tullverket avslöjade 3 461 paket och 192 sväljarkapslar  med cannabis väl gömt i en lastbilstrailer. Foto: Tullverket. (Bilden är fri att publicera)
Tullverket avslöjade 3 461 paket och 192 sväljarkapslar med cannabis väl gömt i en lastbilstrailer. Foto: Tullverket. (Bilden är fri att publicera)
Ladda ned bild
Tullverket avslöjade smuggling av 3461 paket med  cannabis gömt i en cylinder i den legala lasten. Foto: Tullverket. (Bilden är fri att publicera)
Tullverket avslöjade smuggling av 3461 paket med cannabis gömt i en cylinder i den legala lasten. Foto: Tullverket. (Bilden är fri att publicera)
Ladda ned bild
I en cylinder upptäckte tulltjänstemännen 3461 paket och 192 sväljarkapslar som innehöll cannabis till ett värde över 37 miljoner kronor. Foto: Tullverket. (Bilden är fri att publicera)
I en cylinder upptäckte tulltjänstemännen 3461 paket och 192 sväljarkapslar som innehöll cannabis till ett värde över 37 miljoner kronor. Foto: Tullverket. (Bilden är fri att publicera)
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Tullverket informerar om att vid import kunna söka tull- och momsbefrielse för vissa aktörer och varor16.4.2020 15:39:00 CESTPressmeddelande

EU-kommissionen har beslutat att befrielse från tull och moms ska gälla för en viss kategori av statliga organ eller katastrofhjälporganisationer. Beslutet avser en begränsad tid för vissa varor som behövs för att bekämpa Covid-19 och för att hjälpa dem som redan har drabbats. Den 3 april 2020 beslutade EU-kommissionen om befrielse från tull och moms vid import av skyddsutrustning och annan medicinsk utrustning som behövs för att bekämpa Covid-19 och för att hjälpa dem som redan har drabbats. Befrielsen gäller importer från och med den 30 januari 2020 till och med den 31 juli 2020. – Vi känner att informationen om denna tillfälliga tull- och momsbefrielse inte riktigt nått de som berörs och det här beslutet är extra viktigt att nå ut med, säger Henrik Sjökvist, chef för klareringsverksamheten på Tullverket. Tullfriheten gäller: personlig skyddsutrustning, exempelvis skyddsglasögon, ansiktsskärmar, skyddsutrustning för mun och näsa, skyddsdräkter och handskar, medicinsk utrustning, exem

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum