Tullverket stärker kontroller vid gränsen med kamerabevakning i norr och söder
Nu införs fast kamerabevakning även i Trelleborg och Haparanda. Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt utöva kontrollverksamhet.
Kamerorna är ett exempel på hur Tullverket kan använda digital teknik för att utveckla verksamheten. Med kamerabevakning får Tullverket bättre förutsättningar att hitta objekt som tidigare varit svåra att upptäcka i det stora trafikflödet. Träffsäkerheten på Tullverkets kontroller bedöms öka genom kamerabevakning. De fasta kamerorna läser av registreringsnummer med hjälp av ANPR-teknik (Automatic Number Plate Recognition) och jämför med information i Tullverkets underrättelseregister och identifierar intressant fordon.
– I och med införandet förväntas antalet grova beslag av narkotika, vapen och annan smuggling att öka, säger Ingela Östmark, ansvarig för kamerabevakningsprojektet på Tullverket i Göteborg.
Kamerorna är ett komplement till tulltjänstemännens verktyg för urval och selektering av vilka som ska tas ut för tullkontroll. Kameraselektering är ett exempel på hur Tullverket tar hjälp av digital teknik för att utveckla verksamheten och bli ännu mer träffsäkra i kontrollerna vid gränsen.
Fler kontroller på fler platser
Tullverket ska genomföra fler kontroller på fler platser under fler av dygnets timmar. Kamerabevakning är ett verktyg som ska ge högre träffsäkerhet vid kontrollerna så att bara godkända varor kommer över gränsen. Sedan årsskiftet har Tullverket fast kamerabevakning vid Helsingborgs hamn, på Öresundsbron och i Värtahamnen i Stockholm. Nu införs fast kamerabevakning även i Trelleborg och Haparanda. Ambitionen är att ännu fler platser kommer göras klara för kameror under hösten. Med anledning av Coronapandemin blev det en drastisk minskning av personbilstrafiken över gränserna i södra Sverige. Sedan någon månad har trafiken successivt ökat och är nu nästan uppe i normalt trafikflöde.
– På grund av pandemin är det svårt att göra en heltäckande analys av effekten av de fasta kamerorna. Det ska bli intressant att följa utvecklingen på lite längre sikt, säger Ingela Östmark, Tullverket.
Tullverket fick under sommaren 2018 extra medel av regeringen för investering i teknisk utrustning, som bland annat skulle användas till fast kamerabevakning.
Tullverkets vision är Bara godkända varor över gränsen och uttrycker att endast lagliga, deklarerade och betalade varor passerar gränsen. Det innebär att Tullverket arbetar långsiktigt för ett samhälle fritt från varor som hotar miljön eller människors hälsa och trygghet och där näringslivet konkurrerar på lika villkor.
För mer information kontakta Tullverket presstjänst 0771-450 590.
Nyckelord
Bilder


Om
Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
30 kriminella nätverk stoppades 202019.2.2021 10:01:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket lyckades under förra året slå ut 30 stycken kriminella nätverk. Året innan var den siffran 17 stycken. Dessutom identifierades 57 nya kriminella nätverk. Det är en kraftig ökning från 2019 då antalet var 37 stycken. Det framgår av Tullverkets årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.
Många felaktiga munskydd under pandemin19.2.2021 08:53:32 CET | Pressmeddelande
Pandemin påverkade Tullverket på flera sätt under 2020. Spridningen av Coronaviruset gjorde att importen av skyddsutrustning ökade kraftigt. Totalt stoppades nästan sju miljoner munskydd och andra sjukvårdsprodukter som bedömdes som osäkra. Det framgår av Tullverkets årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.
Rekordbeslag av cannabis 202017.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
2020 beslagtog Tullverket nästan 3,9 ton cannabis. Det är mer än tre gånger så mycket som 2019 och mer än något annat år. Tullverket har heller aldrig tidigare beslagtagit så många skjutvapen som förra året. Stängda gränser och reserestriktioner under pandemin har inte stoppat smugglingen. Det visar ny beslagsstatistik för 2020.
Tre åtalas för narkotikabrott med hjälp av bevis från Encrochat12.2.2021 10:22:16 CET | Pressmeddelande
För första gången väcks nu åtal i ett ärende där Tullverket använt bevismaterial från den dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. Tre personer åtalas vid Malmö tingsrätt för narkotikabrott våren 2020. Genom att tulltjänstemännen kunde läsa de kriminellas meddelanden på Encrochat kunde de misstänkta brotten nystas upp.
69 kilo kokain misstänks ha smugglats i fritidsbåt10.2.2021 09:00:40 CET | Pressmeddelande
Tre personer från Stockholm åtalas för att ha smugglat stora mängder kokain i en fritidsbåt. Efter ett tips till Tullverket om misstänkt narkotika åkte tulltjänstemännen till en strand utanför Höganäs i Skåne. Där hittades väskor som innehöll över 69 kilo kokain. Tullverket kunde nysta upp härvan med hjälp av information från Kustbevakningen om ett motorhaveri på en fritidsbåt i samband med att narkotikan flöt i land på stranden.
Kokain för 67 miljoner doldes i kolpulver15.1.2021 12:37:39 CET | Pressmeddelande
Två män från Nederländerna åtalas för ett raffinerat försök att smuggla in kokain till Sverige med hjälp av en koltransport till Frihamnen i Stockholm. I en container från Colombia med 27 ton antracitkol hittade Tullverkets personal kolpulver uppblandat med kokain som i ren form skulle motsvara nästan 20 kilo av drogen.
Åtalas för grov narkotikasmuggling29.12.2020 09:53:55 CET | Pressmeddelande
Två män från Katrineholm och en man från Ängelholm åtalas idag för grov narkotikasmuggling. Även en kvinna från Ängelholm åtalas för inblandning. Förutom bland annat amfetamin och cannabis beslagtog Tullverket totalt 27 kilo, motsvarande 90 000 doser, av det narkotikaklassade preparatet pregabalin i härvan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum