Region Norrbotten

Tunga namn diskuterar de gröna industrisatsningarna i norr under Almedalsveckan

Dela

På söndag har Almedalsveckan nypremiär efter två pandemiår. Omställningen till fossilfri industri är en av Sveriges viktigaste utvecklingsfrågor och kommer att diskuteras flitigt på Norra Scen – arena för grön omställning, arrangerad av Region Norrbotten och LKAB. Flera kända namn pryder programmet.

Bland deltagarna finns världsberömda klimatforskaren Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. I LKAB:s panelsamtal Så klarar vi hoten mot omställningen måndag 4 juli kommer han tillsammans med bland andra LKAB:s vd Jan Moström, Vattenfalls vd Anna Borg och Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand diskutera möjligheter och utmaningar kopplade till omställningen till en cirkulär gruvindustri.

Under Svemins panelsamtal Brytningstid i Sverige – klimatomställning och mineralpolitik, diskuterar flera riksdagsledamöter tillsammans norra Sveriges gruvpotential. Sverige är EU:s mesta gruvnation, särskilt norra Sverige, och den svenska gruvnäringen är dessutom världsledande inom en rad områden. Men utvecklingen hålls tillbaka av dagens ineffektiva och svårförutsägbara tillståndsprocesser. För att ta reda på var de politiska partierna står i frågan har Svemin inför höstens riksdagsval rankat partiernas mineralpolitik. Under Svemins seminarium presenteras vinnaren - och resten av listan.

Tisdag 5 juli arrangerar Region Norrbottens och Norrbotniabanan seminariet Så skapar vi en infrastruktur som matchar den industriella boomen i norra Sverige. Här diskuteras den strategiska samhällsutveckling och infrastruktur som krävs för att matcha den industriella boomen i norra Sverige. Deltar gör bland andra regionråd Nils-Olov Lindfors, Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana, Swedavias kommunikationschef Fredrik Elgh samt Lars Westin, professor i regionalekonomi vid Umeå universitet.

Norra Scen är ett gemensamt initiativ av Region Norrbotten och gruv- och mineralkoncernen LKAB. Tillsammans med en lång rad aktörer med koppling till regionen skapas en gemensam arena för diskussioner kring den gröna industriomställningen, samhällsutvecklingen och relaterade kompetensutmaningar.

Mer information finns på Program Norra ScenFör att se det här innehållet från www.norrbotten.se måste du ge ditt medgivande sidans topp. - Utveckla Norrbotten. Där kan du också följa våra seminarier som livesänds.

E-post till kontaktpersonerna nedan:

nils-olov.lindfors@norrbotten.se
anders.lindberg@lkab.com

Kontaktperson

Namn: Nils-Olov Lindfors (C)
Titel: Regionråd
Telefonnummer: 070-380 00 44

Namn: Anders Lindberg
Titel: Presschef, LKAB
Telefonnummer: 072-717 83 55

Om

Region Norrbotten
Region Norrbotten



https://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dig som bor i Norrbottens län. Vi styrs av dig och de andra invånarna i länet genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten. 

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum