Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Tungt beslut avseende Para-VM 2023

Dela

Förbundsstyrelsen Svenska Parasportförbundet har fattat beslut att ställa in de 4-5 planerade vinter världsmästerskapen i Jämtland i början av 2023. -Det var med tungt hjärta som styrelsen behövde ta det här beslutet, framför allt för alla paraidrottares skull världen över, säger ordförande Åsa Llinares Norlin.

Efter flera års arbete, med förberedelser och världscup-tävlingar inför Parasnösport-VM 2023, blev det väldigt tydligt för förbundsstyrelsen att man inte kan genomföra de 4-5 VM-tävlingarna 2023 som var planerade i region Jämtland. Beslutet är välgrundat genom många möten, analyser och våra kommentarer på avtal. Vi skriver 1. juli 2022 och har fortfarande inget avtal.

Ny avtalspart
Utöver det redan rådande läget, fick Parasportförbundet i slutet av maj klart för sig att IPC lämnar över ansvaret till en ny internationell partner, FIS. Cirka sex månader före VM-tävlingarna står man utan avtal och behöver starta om avtalsprocessen med ny partner. Det är orimliga och för riskfyllda förutsättningar, för att arrangera 4-5 VM.

-Det var ett mycket tungt beslut för styrelsen att fatta och vi förstår att det är många som blir besvikna. Inte bara de som skulle tävlat om VM-medaljer utan även volontärer, föreningar, partners och organisationer som har arbetat med förberedelser och testevenemang med stort engagemang. Tyvärr har vi i rådande situation inte haft något annat val än att fatta detta beslut. Svensk Parasport som varumärke har aldrig varit starkare än nu, med det följer också ett stort ansvar, ett av dem är att säkerställa bestående mervärden för parasporten, säger Åsa Llinares Norlin.

Nu läggs fokus framåt. Vi ska dra nytta av samverkan och inkluderingen med FIS och de positiva effekter den kommer att generera inom en snar framtid.

-Vi välkomnar och respekterar FIS med IBU som nya partners. Vi har haft ett samverkansmöte med deras ledning inför framtida evenemang, säger Bo Sköld, generalsekreterare i Parasport Sverige.

Parasport Sverige har mottagit en förfrågan från FIS om man kan tänka sig att genomföra ett delarrangemang av VM 2023. Diskussionerna fortsätter och är en ljusglimt i det hela men ingenting är beslutat. Självklart är det mycket tidskritiskt med tanke på att vi ska inleda ett nytt samarbete och ett nytt avtal ska tecknas. 

-Parasport Sverige kommer inte att chansa vare sig vad avser excellens i genomförande, ekonomiskt eller när det gäller de långvariga positiva effekterna vi skapar, säger Bo Sköld.

– Svenska Parasportförbundet hade inte fattat beslut om att ställa in VM 2023 under vanliga omständigheter. Detta är inte ett frivilligt val, utan avtal går det inte att genomföra större evenemang. Vi blickar nu framåt för att kunna genomföra en bra inkluderingsprocess tillsammans med andra parter och för framtida parasport-VM, säger Bo Sköld.  

-Avslutningsvis vill vi också skicka ett stort tack till regionala politiker, föreningar, funktionärer och partners i Jämtland och i övriga Sverige som på kort varsel deltog på vårt informationsmöte tidigare idag samt för den förståelse och positiva gensvar de har visat för det tunga beslut vi har tvingats att fatta, avslutar Bo Sköld.

Både generalsekreterare Bo Sköld och VM-chef Niclas Grön var idag på plats i Östersund för att informera och svara på frågor. 

För ytterligare information ta kontakt med

Jessica Bollnert
T.f. Marknad och Kommunikationschef
+(46)70 26 47 558, jessica.bollnert@parasport.se

Fakta:
Idén om framtida världsmästerskap grundades i Östersundsdeklarationen i syfte att synliggöra parasporten, dess mångfald och samhällsnytta, jämna ut skillnaderna mellan idrott för personer med funktionsnedsättning kontra övrig sport samt skapa långvariga positiva effekter. Ett avtal som 33 nationer och IPC signerade i 2016. 

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 idrotter. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Uttalande från de nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och idrottsförbunden om den eskalerande ryska aggressionen i Ukraina23.9.2022 16:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ovan nämnda organisationer har idag avslutat en nordisk konferens i Oslo, Norge. I samband med den nordiska idrottskonferensen har deltagarna särskilt diskuterat de pågående utspelen från olika internationella organisationer om att eventuellt låta ryska och belarusiska idrottare med delegater få delta i internationella tävlingar igen. Detta sker samtidigt som den ryska presidenten mobiliserar för ökad militär aggression mot Ukraina.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum