TU - Medier i Sverige

TU:s kommentar till dagens möte med ministrarna om it-attacken

Dela

I dag träffade TU och representanter från de nyhetsmedier som drabbades av överbelastningsattacken i helgen inrikesminister Anders Ygeman samt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

– Att värna det fria ordet är extra viktigt i den tid vi befinner oss nu. Regeringen har visat att de tar frågan på fullt allvar genom att snabbt inkalla till möte. De som utförde attacken, och de som försvarar eller förringar den, angriper inte bara tryckfriheten utan även demokratin, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU, som även deltog på mötet.

TU önskar att regeringen lägger ett uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap , MSB, om att den ska utreda vart allmänheten vänder sig för fakta och information vid en kris med tanke på det förändrade medielandskapet. Samt om det föranleder åtgärder från staten som omfattar de mediehus vilka inte omfattas av kravet på viktigt meddelande till allmänheten (VMA). MSB:s senaste rapport i frågan är från 2011.

I en förlängning är viktigt att tydliggöra ansvaret mellan säkerhet för landet och ansvaret för medierna att nå ut till allmänheten.

– Det är för tidigt att säga om de fria mediehusen bör erhålla ett stöd från staten eller hur ansvarsfördelningen ska se ut. Men det är ytterst viktigt att detta inleds och att vi har ett löpande erfarenhetsutbyte där även samtal med nätoperatörerna prioriteras, säger Jeanette Gustafsdotter.

– Att allmänheten vänder sig till mediehusens sajter vid en kris visade inte minst gårdagens attack i Bryssel. Enbart Aftonbladet hade 942 847 unika webbläsare mellan klockan nio och tio. Det visar att det i dag är extra viktigt att ta varje försök till attack på det fria ordet på yttersta allvar, avslutar Jeanette Gustafsdotter. 

Jeanette Gustafsdotter 
vd TU 
08-692 46 90 
jeanette.gustafsdotter@tu.se

TU är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle. 

TU, Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, 104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: 08-692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00http://www.tu.se

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Medlemsföretagen ger ut morgon-, kvälls- och gratistidningar, sänder tv och radio, publicerar webbsajter, driver försäljnings- och medieutvecklingsbolag med mera.

Vi kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten, bevakar och rapporterar om mediebranschen, ger juridisk och medieetisk rådgivning, samlar och inspirerar.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

 

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

Litet antal personer står bakom näthatet mot journalister28.6.2018 08:50Pressmeddelande

Nästan varannan tidningsjournalist som nämns i kommentarerna på sajterna Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt nämns i sammanhang som också uttrycker hat, hot och kränkningar. Det visar en ny rapport som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av branschorganisationen TU – Medier i Sverige. Rapporten visar också att det är en mycket liten grupp personer som sprider en stor mängd av näthatet mot journalister.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum