Dagens Samhälle

Tusen socionomer saknas i socialtjänsten

Dela

Det senaste året har många kommuner satsat på högre löner och bättre arbetsvillkor för socialsekreterare. Ändå lyckas åtta av tio inte fylla sina vakanser, visar Dagens Samhälles enkät.

 
Under 2016 har minst 1 440 socialsekreterare sagt upp sig från sina jobb. I en kompakt majoritet av kommunerna (83 procent) saknas det nu socialsekreterare. I en del kommuner är det bara några enstaka vakanser, andra skulle omedelbart kunna anställa mellan 20 och 60 socionomer.

Det visar en enkät som Dagens Samhälle gjort och som socialchefer och enhetschefer i 212 kommuner besvarat. Där behövs nu 990 socialsekreterare både till fasta tjänster och vikariat.

Cheferna vittnar om att personalbristen leder till en ond cirkel där arbetsbelastningen ökar för dem som jobbar kvar, vilket till slut kan få även dem att ge upp. De varnar också för bristande rättssäkerhet och påpekar att tiden inte räcker till långsiktigt arbete.

För att locka ny personal och behålla de redan anställda höjer många kommuner lönerna utöver den vanliga lönerevisionen. Trots det lyckas kommunerna alltså inte rekrytera tillräckligt med personal.

– Rörligheten är hög, så när vi introducerat oerfarna socionomer och lärt upp dem har de blivit hett villebråd och headhuntats av andra kommuner, säger Dinah Åbinger, socialdirektör i Helsingborg, till Dagens Samhälle.

Enkäten visar också at två av tre kommuner använder bemanningsföretag för att fylla vakanser. Totalt finns idag omkring 400 inhyrda socialsekreterare.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum