Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Tusenlappar skiljer i pris hos Sveriges tandläkare

Dela

Det kan skilja flera tusenlappar mellan det högsta och lägsta priset för en tandvårdsbehandling i Sverige. Det framgår av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets prisjämförelsetjänst för tandvård, Tandpriskollen som presenteras idag.

- Det kan löna sig att jämföra priset för en tandvårdsbehandling, eftersom det ibland skiljer flera tusenlappar, säger Agneta Karlsson generaldirektör på TLV.

Priserna för exempelvis en rotfyllning varierar från 3 325 kronor på en mottagning i Skåne till 11 745 kronor i Stockholm. Ett annat exempel är installation av en krona. Här varierar priserna från 4 470 kronor på en mottagning i Skåne till 12 735 kronor i Västernorrland.

Det är fri prissättning på tandvård i Sverige, vilket betyder att tandvårdsmottagningarna sätter sina egna priser för den tandvård som de utför. Tandpriskollen gör det möjligt för patienter att jämföra priser för olika behandlingar mellan olika tandvårdsmottagningar.

- Vi hoppas att Tandpriskollen ska leda till att patientens ställning stärks och att konkurrensen ökar på tandvårdsmarknaden, säger Agneta Karlsson.

Om Tandpriskollen

Det är TLV som har skapat den webbaserade prisjämförelsetjänsten för tandvård, Tandpriskollen. Alla behandlingar och åtgärder som visas är sådana som omfattas av det statliga tandvårdsstödet och priserna baseras på de priser som patienter faktiskt har betalt för sin tandvård. Priserna vid lanseringen av Tandpriskollen bygger på det pris som patienter betalat under perioden juli till december 2019, exklusive tandvårdsstöd. Uppgifterna kommer att uppdateras tre gånger per år. På Tandpriskollen finns uppgifter om priserna på nästan 200 åtgärder från över 3 000 tandvårdsmottagningar i Sverige.

Mer information

Vill du jämföra tandvårdpriser, gå in på www.tandpriskollen.se

Vill du läsa mer om Tandpriskollen gå in på www.tlv.se 

Bifogat och på vår webbplats finns bland annat en broschyr som mer utförligt beskriver tjänsten och prisuppgifter från alla kommuner i landet.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

http://tlv.se

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, som också kallas högkostnadsskyddet. TLV beslutar även vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Vi ansvarar också för reglerna för utbyte av läkemedel på apotek och den ersättning apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.