Civil Rights Defenders

Tusentals döda i Ukraina – så dokumenteras övergreppen

Dela

Nyligen rapporterades det att den första ryska soldaten har ställts inför rätta i Kiev. För att samla in bevisning som kan användas till framtida rättegångar har flera demokrati- och människorättsorganisationer i Ukraina nu ställt om sin ordinarie verksamhet. – Vårt mål är att säkerställa rätten till sanningen, säger Kateryna Petrova, från den ukrainska organisationen The Regional Center for Human Rights.

Foto: Stas Yurchenko, Graty
Foto: Stas Yurchenko, Graty

Förstörelsen i Ukraina under den ryska invasionen är omfattande. Det kommer rapporter om att skolor och sjukhus attackerats, att civila dödats och att de ryska styrkorna använt så kallade klusterbomber, bomber med mycket dålig precision som sprider sig över en stor yta.  

– Allt det här är exempel på krigsbrott, handlingar som är förbjudna även i krig. Krigsbrottslagarnas syfte är att begränsa mänskligt lidande i väpnade konflikter, inte minst genom att skydda civila, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

För att kunna ställa förövarna till svars är det viktigt att övergreppen dokumenteras. Civilsamhället i Ukraina arbetar nu intensivt med att samla in fotografier, filminspelningar, muntliga berättelser och annan information som kan användas i rättegångar längre fram. Bevisningen är central för den här typen av brott och många demokrati- och människorättsorganisationer i Ukraina är med och bidrar. 

– Att ha ett brott dokumenterat är första steget för att de drabbade ska få återupprättelse och för att de ska kunna få rätt ersättning, säger Kateryna Petrova, biträdande chef för den ukrainska organisationen The Regional Center for Human Rights.  

Gemensam databas för krigsbrottbevisning 

The Regional Center for Human Rights grundades 2013 av en grupp advokater. De erbjuder juridisk rådgivning till den som utsatts för människorättskränkningar. Nu fokuserar de på att samla in bevis om brotten som sker under konflikten.  

– Vårt mål är att säkerställa rätten till sanningen, säger Kateryna Petrova om arbetet med att dokumentera krigsbrott. 

Arbetet kan vara både farligt då de ofta rör sig i riskfyllda områden, och svårt. Det är viktigt att material dokumenteras och samlas in på rätt sätt. Det är också avgörande att dokumentationen bevaras på ett säkert sätt så att de kan användas av nationella och internationella domstolar för att ställa de ansvariga inför rätta. The Regional Center for Human Rights vill skapa en gemensam databas med bevis för de ryska krigsbrotten. 

Rättvisa är möjlig 

Trots att det samlas in stora mängder bevisning kan det vara svårt att ställa högt uppsatta ledare till svars så länge de sitter kvar vid makten, men John Stauffer menar att det ändå är ett viktigt arbete som görs i Ukraina. 

– Även om det kan ta lång tid så måste arbetet för att ställa de ansvariga till svars fortsätta. Det är viktigt för att motverka straffrihet och för att ge någon form av upprättelse till de som drabbas. Det finns exempel, så som forna Jugoslavien, där även ytterst ansvariga ställts till svars efter att de förlorat makten. Rättvisa kan ta tid men är möjlig, säger John Stauffer. 

Om krigsbrott: 

Även i krig finns det lagar. Den humanitära rätten reglerar hur parter får agera i krig. Ett brott mot dessa lagar utgör krigsbrott. Tortyr, attacker mot civila och civila byggnader eller sexuellt våld är några exempel. Även brott mot mänskligheten och folkmord är brott som kan aktualiseras i krig.  

Det finns olika juridiska vägar att gå för att ställa någon till svars för krigsbrott. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är en av flera rättsinstanser som just nu utreder krigsbrott och andra folkrättsbrott i Ukraina. Även nationella domstolar i länder runtom i Europa – däribland Sverige – har möjlighet att öppna utredningar och driva rättsliga processer för att ställa förövare till svars. Processerna drivs under så kallad universell jurisdiktion. Ukraina har också en åklagarmyndighet som har en krigsbrottsavdelning. De utreder nu en stor mängd brott. Det är också möjligt att en särskilt internationell tribunal skapas för att lagföra brott som begåtts i Ukraina.  

Kontakta oss för en kommentar:  

Är du intresserad av att boka en intervju med våra jurister eller med organisationer på plats? Kontakta oss på +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org

Bilder

Foto: Stas Yurchenko, Graty
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Ladda ned bild
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Ladda ned bild
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Ladda ned bild
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Ladda ned bild
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Ladda ned bild
Kateryna Petrova
Kateryna Petrova
Ladda ned bild
John Stauffer
John Stauffer
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders i nytt samarbete med Microsoft – vill stärka människorättsaktivisters digitala säkerhet8.6.2022 15:25:21 CEST | Pressmeddelande

Digitaliseringen har demokratiserat tillgången till fri information i hela världen. Samtidigt ökar cyberhoten och desinformation, vilket gör det allt svårare för människorättsaktivister att utföra sina arbeten i säkerhet. För att stärka arbetet för mänskliga rättigheter runtom i världen ingår nu Civil Rights Defenders och Microsoft ett långsiktigt samarbete. Målet är att öka kompetensen kring cybersäkerhet hos människorättsaktivister.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum