Umeå kommun

Två antagna planer för kvartersförtätningar på Teg och Haga

Dela

Byggnadsnämnden har antagit två detaljplaner som gäller förtätningar av kvarter på Teg och på Haga. Ena planen gör det möjligt med fem nya flerbostadshus längs Åkervägen på Teg. Den andra planen gäller ett kvarter längs Östra Kyrkogatan, i närheten av Hagaparken, där det blir möjligt att bygga ut befintliga hus eller bygga nya större hus. På en av fastigheterna blir det även möjligt att bygga gårdshus.

Åkervägen på Teg till vänster. Kvarter vid Östra kyrkogatan på Haga till höger. Nya byggnader i ljust.
Åkervägen på Teg till vänster. Kvarter vid Östra kyrkogatan på Haga till höger. Nya byggnader i ljust.
- I dessa två planprojekt har två fastighetsägare ansökt om nya detaljplaner för att utveckla sina fastigheter. I planarbetet har vi tagit ett större grepp och även sett hur fler fastighetsägare i kvarteren kan utveckla sina fastigheter om dem vill. På så sätt får vi ett bättre helhetsgrepp i planeringen ger fler fastighetsägare möjligheten att utveckla sina fastigheter med fler bostäder, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.
 
Förtätningen längs Åkervägen på Teg
Längs Åkervägen på Teg blir det möjligt att bygga fyra nya flerbostadshus med långsidan mot Åkervägen. Ett hus blir möjligt att bygga bakom befintliga hus i anslutning till lekparken Fiskeparken. De nya husen styrs i utformning för att passa in i området. Bland annat är högsta byggnadshöjd 7 meter vilket motsvarar två våningsplan med möjlighet till att inreda vind. Fasaderna ska utföras i puts med samma färg som finns på huvudbyggnadernas trapphus.
 
Förtätningen mellan Östra Kyrkogatan/Fältgatan på Haga
På Haga gäller förtätningen ett område mellan Östra kyrkogatan, Hagagränd och Fältgatan. Här blir det möjligt att utveckla både befintliga och nya flerbostadshus. Byggrätten ökas och våningshöjden sätts till trevåningar. Det blir även möjligt med ett gårdshus i två våningar på en av fastigheterna närmast Hagaparken. Längs Östra Kyrkogatan ska rumshöjden i markplan vara minst 2,7 meter för att kunna användas som lokaler för verksamheter.
De båda detaljplanerna är antagna av byggnadsnämnden. I nästa steg kan de fastighetsägare som vill ansöka om bygglov och utveckla sina fastigheter.
 

Mer information:

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åkervägen på Teg till vänster. Kvarter vid Östra kyrkogatan på Haga till höger. Nya byggnader i ljust.
Åkervägen på Teg till vänster. Kvarter vid Östra kyrkogatan på Haga till höger. Nya byggnader i ljust.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Vi vill veta vad umeborna tycker om sina stadsdelar!9.10.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Onsdag 9 oktober startar Umeå kommun en serie stadsdelsdialoger med Umeåborna. Vilka platser trivs man på och inte samt vad önskar man för sin stadsdel i framtiden? Det är vad kommunen bland annat vill veta. En ”dialogcykel” besöker de flesta av Umeås stadsdelar och det finns också möjlighet att tycka till digitalt. Resultatet blir en del av de stadsdelsbeskrivningar som kommer ligga till grund för den kommande planeringen när Umeå fortsätter att växa.

Idéer för landsbygdens utveckling blir verklighet7.10.2019 13:30:46 CESTPressmeddelande

Sedan 2018 har Umeå kommun tillsammans med Bygderådet i Umeå bjudit in till lokala utvecklingsträffar runt om Umeås landsbygd. Syftet har varit att skapa engagemang i byarna och erbjuda möjlighet att diskutera lokala idéer och utvecklingsprojekt. Totalt har 14 informationsträffar hållits dit 88 olika byar har varit inbjudna. Resultatet från träffarna är 203 olika idéer och förslag. Nu inleds nästa fas i landsbygdsutvecklingen när idéerna från träffarna ska förverkligas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum