Umeå kommun

Två antagna planer för kvartersförtätningar på Teg och Haga

Dela
Byggnadsnämnden har antagit två detaljplaner som gäller förtätningar av kvarter på Teg och på Haga. Ena planen gör det möjligt med fem nya flerbostadshus längs Åkervägen på Teg. Den andra planen gäller ett kvarter längs Östra Kyrkogatan, i närheten av Hagaparken, där det blir möjligt att bygga ut befintliga hus eller bygga nya större hus. På en av fastigheterna blir det även möjligt att bygga gårdshus.
Åkervägen på Teg till vänster. Kvarter vid Östra kyrkogatan på Haga till höger. Nya byggnader i ljust.
Åkervägen på Teg till vänster. Kvarter vid Östra kyrkogatan på Haga till höger. Nya byggnader i ljust.
- I dessa två planprojekt har två fastighetsägare ansökt om nya detaljplaner för att utveckla sina fastigheter. I planarbetet har vi tagit ett större grepp och även sett hur fler fastighetsägare i kvarteren kan utveckla sina fastigheter om dem vill. På så sätt får vi ett bättre helhetsgrepp i planeringen ger fler fastighetsägare möjligheten att utveckla sina fastigheter med fler bostäder, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.
 
Förtätningen längs Åkervägen på Teg
Längs Åkervägen på Teg blir det möjligt att bygga fyra nya flerbostadshus med långsidan mot Åkervägen. Ett hus blir möjligt att bygga bakom befintliga hus i anslutning till lekparken Fiskeparken. De nya husen styrs i utformning för att passa in i området. Bland annat är högsta byggnadshöjd 7 meter vilket motsvarar två våningsplan med möjlighet till att inreda vind. Fasaderna ska utföras i puts med samma färg som finns på huvudbyggnadernas trapphus.
 
Förtätningen mellan Östra Kyrkogatan/Fältgatan på Haga
På Haga gäller förtätningen ett område mellan Östra kyrkogatan, Hagagränd och Fältgatan. Här blir det möjligt att utveckla både befintliga och nya flerbostadshus. Byggrätten ökas och våningshöjden sätts till trevåningar. Det blir även möjligt med ett gårdshus i två våningar på en av fastigheterna närmast Hagaparken. Längs Östra Kyrkogatan ska rumshöjden i markplan vara minst 2,7 meter för att kunna användas som lokaler för verksamheter.
De båda detaljplanerna är antagna av byggnadsnämnden. I nästa steg kan de fastighetsägare som vill ansöka om bygglov och utveckla sina fastigheter.
 

Mer information:

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åkervägen på Teg till vänster. Kvarter vid Östra kyrkogatan på Haga till höger. Nya byggnader i ljust.
Åkervägen på Teg till vänster. Kvarter vid Östra kyrkogatan på Haga till höger. Nya byggnader i ljust.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye