Statens Institutionsstyrelse

Två av SiS ungdomshem får en ny högsta säkerhetsnivå

Dela

SiS höjer säkerheten på sina ungdomshem. Det presenterar SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark och socialminister Lena Hallengren på en pressträff idag. Två av hemmen, Tysslinge i Södertälje och SiS ungdomshem Johannisberg i Kalix, får högre nivå på säkerheten än vad som funnits tidigare på SiS. Dessutom ska LVU- och LSU-ungdomar separeras så att de aldrig är på samma avdelning.

SiS ungdomshem Tysslinge
SiS ungdomshem Tysslinge

Dessa ungdosmhem ska kunna hantera ungdomar som bedöms ha de högsta riskerna avseende avvikningar och hot och våld.

- Ungdomshemmen Tysslinge och Johannisberg har efter bedömning visat sig ha goda förutsättningar att bli institutioner i högsta säkerhetsnivå, säger SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

Institutioner med den högsta säkerheten är utrustade både tekniskt och fysiskt så att det ska vara extra svårt att frita ungdomar, avvika eller att smuggla in något via inkast, försändelser eller leveranser. De är också anpassade så att det ska gå att skilja ungdomar åt - antingen för att de är i konflikt med varandra eller för att de är målkamrater.

Säkerhetsmedvetandet hos medarbetare ska vara högt när det gäller riskbedömningar, kompetens, rutiner, arbetssätt och bemötande.

Syftet med åtgärderna är att säkerställa trygghet för ungdomar och medarbetare.

Dela upp LVU- och LSU-ungdomar

Samtidigt beslutas att dela upp LSU och LVU-avdelningar inom hela SiS. Att skilja på LVU och LSU ger ökade möjligheter till en säkerhetsnivå som är anpassad för respektive placeringsgrund och leder till ökad trygghet för både ungdomar och medarbetare. 

Det innebär att Råby ungdomshem, Fagareds ungdomshem, Bärby ungdomshem, Sundbo ungdomshem, Johannisbergs ungdomshem och Tysslinge ungdomshem kommer att ha renodlade LSU-avdelningar.

Länk till anmälan till pressträffen.

Kontakter

Bilder

SiS ungdomshem Tysslinge
SiS ungdomshem Tysslinge
Ladda ned bild
SiS ungdomshem Johannisberg
SiS ungdomshem Johannisberg
Ladda ned bild

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Svetsarvägen 10
171 22 Solna

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum