Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Två av tre vill bo hållbart – men vet inte vad de ska leta efter

Dela

Två av tre svenskar, 64 procent, tycker att det är viktigt att deras nästa bostad är hållbar. Samtidigt uppger bara varannan att de vet vad en miljömässigt hållbar bostad är. Det visar en ny Novusundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Två av tre svenskar, 64 procent, tycker att det är viktigt att deras nästa bostad är hållbar.
Det visar en ny Novusundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Två av tre svenskar, 64 procent, tycker att det är viktigt att deras nästa bostad är hållbar. Det visar en ny Novusundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Att så många vill bo hållbart har sannolikt att göra med vinterns skyhöga elpriser. Fler svenskar har insett att energiförbrukningen kan ha stor påverkan på boendeekonomin. Med tanke på det oroliga omvärldsläget tror vi att intresset för energieffektiva bostäder kommer att öka ännu mer, säger Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling.

En majoritet av svenskarna, 64 procent, tycker det är viktigt att deras nästa bostad är hållbar. Trots att intresset för hållbara bostäder är stort är det bara varannan svensk, 51 procent, som uppger att de vet vad en miljömässigt hållbar bostad är. Det visar en ny undersökning som gjorts av Novus, på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Fastighetsmäklarbranschen kan ta ett större ansvar för att, i ett tidigt skede, informera om miljömässiga faktorer, såsom energiförbrukning och uppvärmningskällor för bostäder till salu. Det underlättar för bostadsspekulanterna att göra mer miljösmarta val kopplat till boendet och de slipper överraskas av dyra elräkningar när de flyttat in, säger Per Sangrud.

Viktigare med hållbarhet för kvinnor och villaägare
Bland de som tycker att det är viktigt att nästa boende är hållbart är kvinnor och villaägare överrepresenterade. Hela 70 procent av kvinnorna uppger detta jämfört med 58 procent av männen. Bland de som bor i villa är siffran 69 procent, jämfört med 59 respektive 58 procent bland de som bor i bostadsrätt och hyresrätt. 

Tre tips till dig som vill köpa en hållbar bostad:

1. Undersök dörrar och fönster
Upp till en tredjedel av ett hus energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt ytterdörrar och fönster för att minimera värmeförluster. Även väggar, golv och tak kan läcka stora mängder värme.

2. Fråga om bostadens uppvärmningssystem
Uppvärmningen står för drygt hälften av elförbrukningen i ett elvärmt hus. Med en luftvärmepump och öppen planlösning kan den halveras. Elektrisk golvvärme och handdukstork förbrukar mycket energi när de är i gång och vattenburna sådana är betydligt mer energieffektiva. Be mäklaren om att få ta del av energideklarationen, där finns information om åtgärder för att energieffektivisera bostaden.

3. Ta med energiinvesteringar i kalkylen
Köket är ett av hemmets mest elslukande rum. I regel är moderna vitvaror mer energieffektiva än gamla modeller. Bland vitvarorna har det störst effekt att byta ut kyl och frys om de är av äldre modeller. Saknar bostaden diskmaskin är det en god idé att investera i en då det är mer miljövänligt att diska i maskin än för hand. 

Om undersökningen:
Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling under perioden 10-14 mars 2022. Totalt har 1 001 svenskar i åldrarna 18-79 deltagit i undersökningen. Urvalet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt. En hållbar bostad avser i undersökningen bostäder som har en lägre klimat- och miljöpåverkan tack vare exempelvis förnybara energikällor och energisnål uppvärmning samt inredning och materialval med lägre klimatpåverkan.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Per Sangrud
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Bilagor:

Hur viktigt är det att ditt nästa boende är hållbart?

Svarsalternativ

Totalt

Man

Kvinna

Hyresrätt

Bostadsrätt

Villa/
Radhus

Mycket viktigt

13 %

9 %

17 %

12 %

11 %

15 %

Ganska viktigt

51 %

49 %

53 %

46 %

48 %

54 %

Ganska oviktigt

23 %

28 %

18 %

21 %

25 %

22 %

Mycket oviktigt

6 %

9 %

2 %

11 %

6 %

3 %

Vet ej

8 %

5 %

10 %

10 %

9 %

6 %

Hur god eller dålig kunskap anser du att du har om vad en miljömässigt hållbar bostad är? 

Svarsalternativ

Totalt

Man

Kvinna

Hyresrätt

Bostadsrätt

Villa/
Radhus

Mycket god kunskap

5 %

7 %

4 %

1 %

4 %

8 %

Ganska god kunskap

46 %

48 %

44 %

39 %

47 %

49 %

Ganska dålig kunskap

39 %

36 %

43 %

47 %

39 %

35 %

Mycket dålig kunskap

6 %

5 %

7 %

10 %

5 %

4 %

Vet ej

4 %

5 %

3 %

3 %

5 %

4 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Två av tre svenskar, 64 procent, tycker att det är viktigt att deras nästa bostad är hållbar.
Det visar en ny Novusundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Två av tre svenskar, 64 procent, tycker att det är viktigt att deras nästa bostad är hållbar. Det visar en ny Novusundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”.
Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och en av de största aktörerna i branschen. Med 191 bobutiker och nära 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2021 förmedlade företaget cirka 31 000 objekt till ett försäljningsvärde av 84,5 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjätte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2021.

Om Länsförsäkringar:

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rapport om hur äldre i Sverige bor visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt18.7.2022 07:17:00 CEST | Pressmeddelande

Sju av tio pensionärer äger sitt boende och många av dem vill bo mindre, men de hindras av svårigheten att hitta rätt bostad. Fler än åtta av tio kommuner saknar helt eller har brist på seniorbostäder vilket får konsekvenser för hela bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten ”Hur hållbar är bostadsmarknaden för äldre?” som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ny kartläggning visar: Svenskarnas trädgårdar kan ge stort bidrag till biologisk mångfald11.7.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Om Sveriges villaägare använder 10 procent av sin tomt till att främja biologisk mångfald skapar de gemensamt en skyddad naturyta som är större än 24 av landets 30 nationalparker. Det visar nya beräkningar från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och odlingsföretaget Nelson Garden. Trädgårdarna kan skapa så kallade gröna korridorer, som är viktiga för bin och andra pollinerande insekter.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bred nedgång för bostadspriserna7.7.2022 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna i Sverige föll brett under juni. Störst var fallet på bostadsrätter, som ofta har snabbare prissvängningar än villor. Bostadsrättspriserna sjönk med 3 procent i riket, medan villapriserna backade med 1 procent. Prisökningen på fritidshus mattas av ytterligare, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum