Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, tisdagen den 30 oktober 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Nathalie Ferno
Förening:                        Luleå HF
Adress:                           Ostrongatan 2, 97334 LULEÅ
Matchdatum:                  2018-10-26
Mellan:                             Luleå HF - Linköping HC, SDHL
Domare/Anmälare          Gabriella Gran

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Luleå HF och Linköping HC, SDHL, den 26 oktober 2018 beslutas följande avseende Nathalie Ferno, Luleå HF avseende anmälan för unsportsmanlike conduct:
Disciplinnämnden finner inte skäl att döma ut någon ytterligare bestraffning utöver den som följer automatiskt vid ett match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Nathalie Ferno samt filmsekvenser från händelsen.
Anmälan: Vid en spelsekvens där A48 ådrar sig ett mindre straff uppstår det ett gruff mellan dom två lagen. Under konfrontationen med motståndaren knuffar A48 till en spelare och säger i samband med detta "Kom igen då din jävla sopa". A48 bli direkt avskickad från banan, efter detta går hon tillbaka ut på isen för att sätta sig i utvisningsbåset och blir då avskickad för andra gången. På väg ut ur hallen river ner vattenflaskorna som stå på bänken och slår av sin klubba mot en dörr.
Nathalie Ferno: Vid sekvensen innan jag får ett mindre straff ser jag hur Linköpingsspelaren Nr 11 sveper undan fötterna på Nr 8 Ebba Berglund i vårat lag så att hon faller bakåt och slår huvudet isen. Jag går då in hårt i situationen efter för att markera. Jag tilldöms det mindre straffet och det uppstår gruff mellan en lagkamrat och en Linköpingsspelare. Jag går in och skyddar min lagkamrat genom att knuffa bort Linköpingsspelaren. Efter det börjar det lugna ner sig men sedan kommer en Linköpingsspelare in sent i situationen och crosscheckar mig bakifrån och träffar nacken så att jag flyger fram och ramlar (syns tydligt på video). Det är när jag ställer mig upp efter den situationen som jag uppgivet säger: ''Men kom igen då din sopa''. Linjemannen säger då att jag kan gå och duscha. Eftersom det var linjemannen som tog den så åkte jag till en av mina lagkaptener som stod vid huvuddomaren och berättar vad som hände, jag lämnar alltså inte isen och kommer tillbaka igen. En av mina lagkamrater säger då att jag ska sätta mig i utvisningsbåset så länge. När jag satt mig i utvisningsbåset säger domaren att jag ska gå och duscha. Jag åker av plan och i frustration över att mitt lag drabbas av en fem minuters utvisning och sveper jag ner några flaskor när jag kommer till avbytarbåset. Resten utspelar sig i spelargången och inte på isen eller i båset.
Disciplinnämnden: Nämnden anser det utrett att Nathalie Ferno gjort sig skyldig till unsportmanlike conduct. Förseelsen är dock av lindrig karaktär och nämnden finner därför inte skäl att utdöma någon ytterligare bestraffning utöver den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 7 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 75. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay


BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Adam Göransson
Förening:                        MODO Hockey
Adress:                           Box 49, 89121 ÖRNSKÖLDSVIK
Matchdatum:                  2018-10-20
Mellan:                             AIK - MODO Hockey, SDHL
Domare/Anmälare          Niklas Johansson

BESLUT
Efter match mellan AIK och Modo Hockey, SDHL, 2018-10-20, beslutas följande avseende Adam Göransson, Modo Hockey, beträffande anmälan för att ha fullgjort uppdrag under avstängning.
Anmälan lämnas utan bifall. 

SKÄL 
Utredningen
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan och ett yttrande från Adam Göransson. Nämnden har härutöver, efter åberopande av Adam Göransson, tagit del av skriftliga vittnesutsagor från Adam Göranssons mamma, Jenny Göransson samt från Björn Edlund (huvudtränare i Modo), Brooke Boquist (spelare i Modo) och Robin Hedqvist (kommunikatör Modo). Nämnden har även tagit del av en filmsekvens som åberopats av Adam Göransson.
Nämnden har hållit sammanträde vid vilket den anmälande domaren Niklas Johansson och Adam Göransson närvarade. Vid sammanträdet närvarade och hördes även Jenny Göransson
Anmälan: Av anmälan framgår huvudsakligen följande. Adam Göransson befann sig i spelarutrymmet vid Modos omklädningsrum mellan första och andra perioden samt efter matchen.
Adam Göransson: Adam Göransson har sammanfattningsvis gjort gällande att han stod på läktaren och tittade på matchen. När första perioden var klar stod han kvar på samma plats på läktaren och pratade med sin familj. Han och hans familj stod tillsammans och pratade under hela periodpausen.
Disciplinnämnden: En ledare som är avstängd får endast vistas i de allmänna publik-utrymmena från två timmar före match till dess matchen har tagit slut. Frågan är om Adam Göransson vistats i icke publika utrymmen – spelarutrymmet vid Modos omklädningsrum – i periodpausen mellan första och andra perioden.
Disciplinnämnden konstaterar att ord står mot ord men att Adam Göranssons uppgifter vinner stöd av vad Jenny Göransson berättat inför nämnden. Jenny Göransson har berättat att hon stod tillsammans med Adam Göransson på läktaren under hela den första periodpausen. Niklas Johansson har å andra sidan förklarat för nämnden att han inte själv sett Adam Göransson och att uppgifterna i anmälan kom från hans två linjemän. Några förhör eller närmare uppgifter från linjemännen har inte åberopats och finns därför inte i ärendet.
Sammantaget gör nämnden bedömningen att det mot bakgrund av vad som ovan redovisats inte kan anses utrett att Adam Göransson befunnit sig i spelarutrymmet vid Modos omklädningsrum mellan första och andra perioden och att anmälan därför ska lämnas utan bifall.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 4 punkten RF:s stadgar. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay


Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum