Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, onsdagen den 21 november 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                                                                Louise Nordberg Tenglin
Förening:                                                          AIK
Adress:                                                              Gårdsvägen 4, 16970 SOLNA
Matchdatum:                                                     2018-11-18
Mellan:                                                              MODO Hockey – AIK, SDHL

Domare/Anmälare                           Maria Furberg

Avstängningsperiod    2018-11-19 - 2018-12-02, 4 match(er)

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Modo Hockey och AIK, SDHL, 2018-11-18, åläggs Louise Nordberg Tenglin, AIK, följande straff för tackling mot ryggen:
Avstängning fr.o.m. den 19 november 2018 t.o.m. den 2 december 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara 4 matcher, inklusive den match som följer automatiskt vid match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Louise Nordberg Tenglin samt filmsekvenser från händelsen.
Anmälan: Huvuddomaren observerar följande. Efter ett avslut hamnar pucken bakom mål och Modos nummer 13, Breanne åker mot pucken. Precis bakom henne åker AIK:s nummer 23, Louise Nordberg Tenglin. Louise Nordberg Tenglin tar kontakt med Modospelaren genom att placera sin klubba i Modospelarens ryggslut. Därefter tillför Louise Nordberg Tenglin kraft med armarna och trycker klubban i ryggen på Modospelaren och fullföljer tacklingen in i sargen. Modospelaren är helt oförmögen att skydda sig samt ta emot tacklingen. Modospelaren åker hårt in i sargen och slår i huvudet i plexiglaset. Modospelaren blev liggande på isen och fick lämna med ambulans.
Louise Nordberg Tenglin: Pucken går ner bakom vårt mål och Modospelaren och jag jagar ikapp mot pucken. Vi har kroppskontakt 1,5‐2 meter innan sargen och jag försöker få tag på pucken som går åt vänster samtidigt som vi träffar sargen och jag ramlar. Min känsla är att jag går åt vänster mot pucken medan Modospelaren går åt höger. Jag har klubban i båda händerna då min intention är att ta pucken för att sätta igång spelet igen och förhindra motspelaren att ta pucken men det är inte min mening att skada. Jag har låg tyngdpunkt genom hela situationen och gör inte någon rörelse med varken klubba eller armar som gör att hon skulle fått en extra knuff in i sargen. Vi går båda in med fart vilket gör att det blir en kollision med sargen. Jag tycker det är jättetråkigt att situationen leder till att Modospelaren skadar sig då det verkligen inte är min mening och hoppas hon tillfrisknar snabbt.
Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen och nämnden finner det utrett att Louise Nordberg Tenglin gjort sig skyldig till en tackling mot ryggen som är våldsam och bestraffningsbar. Tacklingen bör därmed föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fyra matcher. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen innebar stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 43.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                                                                Oskar Nilsson
Förening:                                                          IK Oskarshamn
Adress:                                                               Döderhultsvägen 5b, 57231 OSKARSHAMN
Matchdatum:                                                     2018-11-18
Mellan:                                                              IK Oskarshamn - BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare                           Richard Magnusson
Avstängningsperiod    2018-11-19 - 2018-11-25, 3 match(er)
Böter                                                                 3 750:- betalas senast 2018-12-21 

BESLUT
Efter match penalty i match mellan IK Oskarshamn och BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan, 2018-11-18, åläggs Oskar Nilsson, IK Oskarshamn, följande straff för tackling mot ryggen:

  1. Avstängning fr.o.m. den 19 november 2018 t.o.m. den 25 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  1. Böter om 3 750 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, inklusive den match som följer automatisk vid match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Oskar Nilsson samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 8:23 i andra perioden under powerplay åker BIK spelare 73 Oliver Eklind ut till sarghörnan för att vinna puckkontroll. Han jagas upp av OIK spelare 58 Oskar Nilson. Nilsson trycker sin klubba med tvåhandsfattning i ryggslutet på Eklind som faller, utan att kunna försvara sig in i sargen. Eklind blir ej skadad.
Oskar Nilsson: Jag ska ut och sätta press på BIK‐spelaren i Boxplay och är helt säker att han ser att jag kommer. Jag ger honom en lätt crosschecking/tryck för att markera min närvaro. Tyvärr är BIK‐spelaren inte med på detta och faller till isen/sargen. Tacklingen är olycklig och mitt uppsåt var endast till att få fast spelaren för att vinna tillbaka pucken vid sargen. Utvisningen är korrekt och jag tycker jag förtjänat mitt straff. Bedömningen med en efteranmälan och avstängning är alldeles för hård med tanke på förseelsen, uppsåtet och utgången av förseelsen. BIK spelaren kunde även fortsätta matchen.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Oskar Nilsson gjort sig skyldig till tackling mot ryggen. Tacklingen är våldsam. Förseelsen bör därmed föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher, inklusive den match som följer automatisk vid match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen innebar stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 43. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige24.5.2019 10:41:17 CESTPressmeddelande

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag utsett Sverige till arrangör för ishockey-VM år 2025. Ishockey-VM har de senaste åren verkligen varit riktiga ishockeyfester, både på plats i arenan och framför TV:n. Vi minns upplevelserna och bilderna från Köln och Köpenhamn där en gul vägg av svenska fans lyfte fram Tre Kronor till dubbla VM-guld. Nu får alla fans, men också de som ännu inte upptäckt ishockeyn chansen att uppleva samma hockeyfest i Sverige igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum