Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, torsdagen den 29 november 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Jenni Hiirikoski
Förening:                        Luleå HF
Adress:                           Ostrongatan 2, 97334 LULEÅ
Matchdatum:                  2018-11-24
Mellan:                            Brynäs IF - Luleå HF, SDHL
Domare/Anmälare          Joel Hansson
Avstängningsperiod     2018-11-28 - 2018-12-06, 2 match(er)

BESLUT
Efter match mellan Brynäs och Luleå HF, SDHL, den 24 november 2018 åläggs Jenni Hiirikoski, Luleå HF, följande straff för tackling bakifrån (checking from behind):
Avstängning fr.o.m. den 28 november 2018 t.o.m. den 6 december 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara 2 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av Joel Hansson, domaransvarig, ett yttrande från Jenni Hiirikoski samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Brynäs spelare nummer 29 för pucken bakom målet i offensiv zon och efter att ha passerat målburen får hon press utav Luleås nummer 6, Jennie Hiirikoski. Brynäs spelare nummer 6 ska genomföra en vändning och hamnar i en sårbar position där Luleås nummer 6 använder sin fria hand i ryggen på Brynäs spelare nummer 29 och tillför extra kraft rakt bakifrån, detta medför att spelaren flyger våldsamt in i sargen. Av videomaterialet framgår det att Jenni i situationen använder sina armar rakt bakifrån för att tillföra kraft in i situationen och utdelar en checking from behind på ett sådant sätt att Brynäs spelare nummer 29 utsätts för en situation med hög skaderisk där checkande spelare inte försöker att separera pucken från motståndaren.
Jenni Hiirikoski har uppgett följande. Om man tittar på videoklippet så framgår det tydligt att Brynässpelaren är medveten om att jag sätter press på henne, om inte annat för att jag försöker nå pucken med min klubba och att hon skyddar pucken. Det framgår även att ingen av oss gör någon åkriktningsförändring i sidled utan att den enda förändring som sker är när hon bromsar upp mot mig och orsakar kontakten oss emellan. Utifrån att hon har kontroll på pucken och vet om att jag följer efter henne förväntar jag mig inte att hon skall bromsa upp mot mig, utan att hon kommer att följa sarghörnet för att kunna passa upp på en back eller för att skapa yta för en lagkamrat nedanför den förlängda mållinjen. Därför är det viktigt att jag ligger nära henne i spelet. I det läget befinner hon sig inte i någon sårbar position, utan den uppstår först när hon bromsar upp i riktning mot mig och därefter tappar balansen när vi oundvikligen åker ihop. Kraften som uppstår i det ögonblicket kommer i huvudsak utav att hon bromsar upp mot min överkropp och inte att jag trycker mot henne med mina händer. Domaren hade en god vy över situationen vilket innebar att jag fick en utvisning i situationen och Brynäs-spelaren spelade det efterföljande numerära överläget. Med detta i beaktande kändes det som att situationen var färdighanterad.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Jenni Hiirikoski gjort sig skyldig till en ryggtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Visst ansvar för den uppkomna situationen kan dock åläggas den spelare som blir tacklad, vilket ska beaktas i mildrande riktning vid utmätande av straff. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Vid straffmätningen har nämnden härutöver särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  1. Det är fråga om en knuff bakifrån mot en spelare som befinner sig i en sårbar position nära sargen
  2. Hög skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Fanny Rask
Förening:                        HV 71
Adress:                           Kinnarps Arena, 55454 JÖNKÖPING
Matchdatum:                  2018-11-21
Mellan:                            HV 71 - Linköping HC, SDHL
Domare/Anmälare          Joel Hansson 

BESLUT
Efter match mellan HV 71 och Linköping HC, SDHL, den 21 november 2018 beslutar disciplinnämnden följande avseende anmälan mot Fanny Rask, HV 71, för interference:

  1. Anmälan lämnas utan bifall.
  2. Beslutet om avstängning under utredning hävs. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av Joel Hansson, domaransvarig, ett yttrande från Fanny Rask samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: I andra perioden så befinner sig spelet i HV71s försvarszon och en spelare i Linköping för pucken ned mot sarghörnet. En duell inleds i samband med att hon tar sig förbi nummer 49 Fanny Rask i HV71. När spelaren har passerat Fanny så hamnar pucken bakom båda spelarna och en varsin spelare från bägge lagen fortsätter kampen om pucken. Fanny använder då sina armar/händer i en kraftfull rörelse mot Linköpingsspelarens huvud och nackområden. Spelaren i fråga är ej i besittningen av pucken och nummer 49 Fanny Rask har möjligheten att undvika denna typ av kontakt. Då spelaren ej är i besittning av pucken samt att kontakten är upp mot huvudet så föreligger en stor skaderisk för spelaren. Efter att Fanny utdelat kontakten så följer hon upp med en efterföljande kontakt med klubban mot den liggande spelaren som befinner sig i en försvarslös position.
Fanny Rask har uppgett följande. I den första situationen när vi går mot pucken sätter LHC spelaren upp armbågen i mitt huvud och jag i försvar knuffar henne mot sargen. Min knuff är inte direkt mot huvudet utan axeln. Därefter ramlar vi och jag knuffar henne igen för ta mig loss från situationen då hon håller fast mig. Jag använder mig inte av min klubba utan enbart händer/armar. Enbart i syfte att ta mig loss.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Utredningen motsäger inte Fanny Rasks beskrivning av det initiala skeendet av händelsen. Även om den efterföljande kontakten från Fanny Rask inte enbart sker för att komma loss är förseelsen sammantaget inte av sådan art att en disciplinär bestraffning bör utgå. Anmälan lämnas därför utan bifall.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 56. 

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Johan NordinVice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 181 26 30

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige24.5.2019 10:41:17 CESTPressmeddelande

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag utsett Sverige till arrangör för ishockey-VM år 2025. Ishockey-VM har de senaste åren verkligen varit riktiga ishockeyfester, både på plats i arenan och framför TV:n. Vi minns upplevelserna och bilderna från Köln och Köpenhamn där en gul vägg av svenska fans lyfte fram Tre Kronor till dubbla VM-guld. Nu får alla fans, men också de som ännu inte upptäckt ishockeyn chansen att uppleva samma hockeyfest i Sverige igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum