Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, onsdagen den 13 februari 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Brendan Shinnimin
Förening:                        Växjö Lakers HC
Adress:                           Storgatan 86, 35246 VÄXJÖ
Matchdatum:                  2019-02-12
Mellan:                            Frölunda HC - Växjö Lakers HC, SHL
Domare/Anmälare          Situationsrummet
Böter                               5 000:- betalas senast 2019-03-15, 

BESLUT
Efter match mellan Frölunda HC och Växjö Lakers HC, SHL, den 12 februari 2019 åläggs Brendan Shinnimin, Växjö Lakers HC, följande straff för diving:
Böter om 5 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Brendan Shinnimin samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: I mitten av period 2 så vinner Växjö pucken i sin försvarszon och Växjöspelaren nr 24 Shinnimin spelar pucken vidare till en medspelare som driver pucken upp i banan mot anfallszonen. Shinnimin är tvungen att bromsa in och blir stillastående på blålinjen. Frölundaspelaren nr 36 har klubban i en hand och markerar sin närvaro genom att lägga klubban på benskydden på Shinnimin. Shinnimin faller ner på båda sina knä och förstärker situationen för att försöka få med sig en utvisning på ett flagrant sätt.
Brendan Shinnimin har uppgett följande. Jag skär blålinjen bredbent för att undvika offside. Får en slashing (en hands) av en passerande motståndare. Klubbbladet träffar mina ”privata delar”. Reflexen blir att det gör väldigt ont. Smällen är inte speciellt farlig märker jag och reser mig ganska omgående upp och byter. Absolut ingen filmning utan en reflex när man får en smäll ”där”, även om smällen inte visade sig vara så farlig.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Genom uppgifter i anmälan och filmsekvensen finner nämnden det utrett att klubban träffat Brendan Shinnimin på benskydden och att han gjort sig skyldig till diving som påstås i anmälan. Nämnden anser att den är av sådan art att den bör leda till bestraffning i form av ett måttligt bötesstraff.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 14 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 65. 

På disciplinnämndens vägnar

Marie-Louise Dock Collin

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Axel Ottosson
Förening:                       Färjestad BK
Adress:                          Box 318, 65108 KARLSTAD
Matchdatum:                 2019-02-12
Mellan:                           IF Malmö Redhawks - Färjestad BK, SHL
Domare/Anmälare         Situationsrummet
Avstängningsperiod     2019-02-13 - 2019-02-26 - 5 match(er)
Böter                              11 500:- betalas senast 2019-03-15

BESLUT
Efter match mellan IF Malmö Redhawks och Färjestad BK, SHL, den 12 februari 2019 åläggs Axel Ottosson, Färjestad BK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

  1. Avstängning fr.o.m. den 13 februari 2019 t.o.m. den 26 februari 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 11 500 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara fem matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Axel Ottosson genom Thomas Rhodin, sportchef i Färjestad BK samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Efter 9.50 av den första perioden så är det spel utmed långsargen i neutral zon. Malmöspelaren nr 96 Rosdahl får fram pucken och försöker spela den framåt mot anfallszon. Färjestadsspelaren nr 18 Ottosson deltager inte i spelet runt sargen utan han kommer inåkande när pucken blir lös. Rosdahl är upptagen med Färjestadsspelaren nr 3. Ottosson kommer helt från den blinda sidan för Rosdahl. Ottosson kliver in framför Rosdahl och driver upp axeln i huvudet på Rosdahl och träffar inget annat än huvudet. Rosdahl kliver av efter tacklingen och återkommer inte till spel igen.
Thomas Rhodin har uppgett följande. Efter kamp runt blålinjen kommer Ottosson in för att stoppa nr 96 från att ta sig in i FBK zonen, Ottosson mål är att ta pucken först. Tacklingen var menad axel mot axel. Ottosson har aldrig haft ett matchstraff på senior nivå och är en ärlig spelare med inte så många utvisningsminuter. Är ångerfull och har personligen bett nr 96 om ursäkt.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Axel Ottosson gjort sig skyldig till en huvudtackling som är bestraffningsbar. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen är riktad direkt mot huvudet och utdelas från blindside.
  • Den tacklande spelaren kommer in som tredje man i situationen.
  • Förseelsen är respektlös.
  • Stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Marie-Louise Dock Collin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Marie-Louise Dock CollinVice ordförande i disciplinnämnden

073 - 958 54 51

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum