Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, onsdagen den 13 mars 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Matthew Carey
Förening:                       Rögle BK
Adress:                          Ishallsvägen, 26254 ÄNGELHOLM
Matchdatum:                 2019-03-12
Mellan:                           IF Malmö Redhawks - Rögle BK, SHL
Domare/Anmälare         Situationsrummet
Avstängningsperiod     2019-03-13 - 2019-03-23 - 5 match(er)
Böter                              26 019:- betalas senast 2019-04-12

BESLUT
Efter match mellan IF Malmö Redhawks och Rögle BK, SHL, den 12 mars 2019, åläggs Matthew Carey, Rögle BK, följande straff för huvudtackling:

  1. Avstängning fr.o.m. den 13 mars 2019 t.o.m. den 23 mars 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 26 019 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
    Avstängningen bedöms motsvara fem matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Matthew Carey samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det nästan återstår 4 minuter av andra perioden så lägger Rögle ner pucken i anfallszon och Malmö fångar upp pucken. Puckföraren i Malmö blir checkad av en Röglespelare och spelar pucken bakom ryggen till Malmöspelaren nr 14 Lerby som befinner sig bakom mål. Lerby spelar iväg pucken när han ser att han blir forecheckad av Röglespelaren nr 10 Carey. Carey kommer runt målet med hög fart och tacklar Lerby i huvudet med axeln. Carey har en uppåtgående rörelse, hoppar in tacklingen som träffar illa. Carey behåller klubban med 2 händer och försöker inte spela mot pucken. Lerby utgår från matchen och återkommer inte mer till spel. Alternativ bestraffning är Charging.
Matthew Carey har uppgett följande. I attempted to make a body check behind the Malmo goal against a player that recognized he was going to be hit at the last moment. Unfortunately he did not have time to adequately prepare himself for the check. I did not intend to injure the player.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Matthew Carey gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  1. Tacklingen hoppas in och kraften riktas inte rakt fram, utan direkt mot huvudet
  2. Tacklingen sker med stor kraft
  3. Tacklingen är respektlös och stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Martin Janolhs
Förening:                        Södertälje SK
Adress:                           Box 26, 15121 SÖDERTÄLJE
Matchdatum:                  2019-03-08
Mellan:                            BIK Karlskoga - Södertälje SK, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare         Christoffer Holm
Avstängningsperiod     2019-09-20 - 2019-09-23

BESLUT
Efter match mellan BIK Karlskoga och Södertälje SK, HockeyAllsvenskan, den 8 mars 2019 åläggs Martin Janolhs, Södertälje SK, följande straff för slashing:
Avstängning fr.o.m. den 20 september 2019 t.o.m. 23 september 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara två matcher 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Martin Janohls samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Vid tekning slår Janolhs upp sin klubba mellan benen på Franzen. Händelsen renderade inte i någon utvisning under matchen utan förseelsen efteranmäls.
Martin Janohls har uppgett följande. Jag uppfattar tekningen som en kamp där jag har som avsikt att gå in och låsa upp min motståndare men kommer fel in i situationen. Jag är medvetet om att jag bär ansvaret för vad jag gör med min klubba och den slår olyckligt upp mellan benen på BIK-spelaren, men jag vill understryka att jag absolut inte har som avsikt att göra någon skada. Jag pratade också med Franzén efter matchen och frågade om han var okej, samt förklarade att det inte var min avsikt att slå till han. Han godtog min ursäkt och förstod att sådant ibland händer. Jag förstår som sagt att jag är ansvarig för min egen klubba men jag ser det som en olyckshändelse då jag aldrig skulle göra så med mening.
Disciplinnämnden gör följande bedömningFilmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Martin Janohls gjort sig skyldig till en slashing. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Med hänsyn till att säsongen är avslutad förläggs avstängningstiden till nästa säsong. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  1. Det är fråga om en obehärskad och våldsam klubbrörelse i en tekningssituation

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 61.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum