Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, tisdagen den 5 november 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                              Stefan Lassen
Förening:                         Almtuna IS
Adress:                            Verkstadsgatan 10 G, 75323 UPPSALA
Matchdatum:                   2019-11-01
Mellan:                             Västerviks IK - Almtuna IS, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare          André Hiljanen

BESLUT
Efter match mellan Västerviks IK och Almtuna IS, HockeyAllsvenskan, 2019-11-01, beslutar Disciplinnämnden följande avseende anmälan mot Stefan Lassen, Almtuna IS, för checking to the head:
Anmälan lämnas utan bifall. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Stefan Lassen.
Anmälan: Direkt efter 2-2 målet går pucken ut mot sargen och Vvik #46 Erik Nyström och AIS #14 Stefan Lassen går mot puck. Precis innan de når pucken väljer Stefan att tackla Erik, tacklingen träffar huvudet.
Stefan Lassen: Direkt efter tekning så åker jag upp för att få tag på pucken och spela den framåt i banan, jag har puckkontroll hela vägen fram tills jag träffar Västervik spelaren med axeln. Jag har en framåtlutad position eftersom jag vet att jag sätter mig i ett utsatt läge för att bli tacklad, då jag är utsträckt och har pucken på bladet. Jag är puckförare under hela situationen och skyddar mig själv efter jag slagit iväg pucken.
Disciplinnämnden: Det framgår visserligen av filmsekvensen att Stefan Lassen träffade huvudet på sin motståndare. Disciplinnämnden bedömer dock att Stefan Lassen liksom motspelaren gick på pucken och att det var närmast olyckliga omständigheter som gjorde att tacklingen träffade illa. Tacklingen bedöms därför inte som obehärskad och våldsam på ett sådant sätt att någon bestraffning bör utdömas i efterhand. Anmälan lämnas därför utan bifall. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay


BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Alexander Deilert
Förening:                       IF Björklöven
Adress:                          TEGSVÄGEN 20, 90433 UMEÅ
Matchdatum:                 2019-11-01
Mellan:                           IF Björklöven - Västerås IK, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare         Daniel Winge
Avstängningsperiod     2019-11-02 - 2019-11-22 - 6 match(er)
Böter                              25 875:- betalas senast 2019-12-05

BESLUT

Efter match penalty i match mellan IF Björklöven och Västerås IK, HockeyAllsvenskan,

2019-11-01, åläggs Alexander Deilert, IF Björklöven, följande straff för checking to the head:

  1. Avstängning fr.o.m. den 2 november 2019 t.o.m. den 22 november 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 25 875 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 6 matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Alexander Deilert.
Anmälan: Med 3.36 kvar av den andra perioden är #25 i VIK (Bergman) på väg mot en lös puck vid långsargen i mitten av sin försvarszon. Han är först fram vid pucken och slår ut den med båda händerna på klubban, # 8 Deilert kommer då med hög fart och är aningen sen in i situationen.
Deilert spelar ej mot pucken utan delar ut en tackling med uppåtgående rörelse och träffar Bergman i ansiktet med sin axekåpa. Tacklingen är våldsam och medför stor skaderisk. Dock spelar Bergman vidare i matchen.
Alexander Deilert: Jag kommer mot VIK spelare #25 och ser tidigt att han ser mig åka mot samma puck. I sista sekund beslutar jag för att försöka gå på kropp men det är absolut inte min mening att skada eller träffa huvud med tacklingen. Jag är väl medveten om att det är en oschysst tackling och jag är djupt ångerfull att jag fullföljde den. Fötterna lyfter efter att jag träffar honom och det beror på att han inte förbereder sig för att bli tacklad och är väldigt låg i situationen. Det är väldigt svårt att avbryta en tackling när man har hög fart. Jag tycker spelare har ett ansvar att förbereda sig för att ta emot en tackling, då hade denna situation sett annorlunda ut.
Det finns olika aspekter jag skulle vilja att ni tar i beaktning när ni bedömer mig idag.
Jag blev otroligt hårt bestraffad min första avstängning på försäsongen mot MoDo 29/8-2019. Den tacklingen medgav både tränare Björn Hellqvist och Per Styf samt spelare Rosdal att den tog i bröstet och ingen armbåge var uppe. Även domare Pierre Schilken medgav vid samtalat efteråt att han tyckte att den var hårt bedömd och att han inte var helt säker på om den tog i huvudet eller bröst. Han tyckte i efterhand efter att hört våra versioner att det hade räckt med game. Men p.g.a. bristande videosekvenser så valde disciplinnämnden att gå på domarens version då domarna stod väl placerade. Jag trodde aldrig förseelsen skulle ändras till match-penalty i efterhand och tog mig därför inte tiden att samtala med varken spelare eller domare direkt efter matchen. Det hade kunnat räcka för att få en tydligare klarhet i vad som verkligen hände. Sen förstår jag självklart att ni måste göra er bedömning utefter det material ni har och det respekterar jag men i detta fall blev det otroligt fel.
Bristen på videosekvenser i hockeyallsvenskan är ett problem och ibland är det svårt för domare att se allt. Jag åkte själv på en hjärnskakning för en tackling rakt upp i huvudet mot Kristianstad borta den 6/10-2019. Den höll mig borta från spel i över 3 veckor men i den situationen missade domaren helt att se något och ingen anmälan gjordes trots att jag bad domaren titta på situationen.
Jag är som sagt djupt ångerfull och tycker att tacklingen mot Marcus Bergman är ett solklart match-penalty. Jag önskar bara att ni kan se helheten och inte bedöma mig hårdare som en återfallsförbrytare. Det har aldrig varit min avsikt att skada någon varken den första gången eller denna gång och jag är glad och tacksam för att ingen skadats. Jag har tagit otrolig lärdom av detta och jag vill aldrig sätta mig i denna situation igen.
Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Alexander Deilert utdelade en tackling som träffade motspelaren i huvudet. Tacklingen bedöms vara våldsam, vårdslös och obehärskad och bör därför leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara sex matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen träffar huvudet.
  • Tacklingen utdelades med uppåtriktad kraft
  • Tacklingen medför mycket hög skaderisk.
  • Det är fråga om återfall i liknande typ av förseelse, se ärende D-SIF-008409

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum