Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, söndagen den 1 december 2019.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Niklas Fogström
Förening:                       Mora IK
Adress:                          Box 142, 79223 MORA
Matchdatum:                 2019-11-29
Mellan:                           Mora IK - Västerviks IK, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare         Daniel Winge
Avstängningsperiod     2019-11-30 - 2019-12-06 - 3 match(er)
Böter                              3 125:- betalas senast 2019-12-31

BESLUT
Efter match mellan Mora IK och Västerviks IK, HockeyAllsvenskan, den 29 november 2019 åläggs Niklas Fogström, Mora IK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

 1. Avstängning fr.o.m. den 30 november 2019 t.o.m. den 6 december 2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 3 125 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Niklas Fogström samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Vid tiden 6.35 kvar av tredje perioden delar Moras nr 36 Niklas Fogström ut en tackling mot Västerviks nr 8 Adam Plant. Tacklingen uppfattas ej som regelvidrig under matchen. När vi sedermera tittar på händelsen efter matchen så blir vi överens om att tacklingen utdelas med uppåtgående kraft och att den ser ut att träffa huvudet på Plant.
Niklas Fogström har uppgett följande. Jag anser inte att jag bör fällas för checking to the head och stängas av på grund av tacklingen jag gav Adam Plant. Följande redogörelse är min uppfattning av situationen: Jag ser att det blir en puck i rundeln som jag försöker nå, ser att Plant kommer mot mitt håll och jag spänner därför kroppen. När jag närmar mig Plant snedställer jag skridskorna för att bromsa (slalomplogning/ v-bromsning), vilket syns tydligt på videoklippet. När jag sedan träffar Plant spänner jag kroppen för att skydda mig mot en eventuell tackling från honom. Eftersom det är en 50-50-situation borde väl Plant också vara beredd på en tackling från mig. Då jag hela tiden har vänster skridsko i isen innan tacklingen och i tacklingen så hoppar jag inte in i tacklingen och har därför svårt att se hur jag skulle ha utfört tacklingen på ett annat sätt. Plant kommer in väldigt lågt i situationen vilket medför att jag är högre än honom hela tiden, jag hinner inte avbryta min tackling men jag upplever att jag "rullar" bort från situationen. Under hela situationen är min armbåge fast i kroppen och jag rullar förbi honom efter att jag träffat hans kropp vilket gör att tacklingen inte blir så våldsam som den kunde blivit. Jag anser att jag gör en korrekt tackling som inte träffar hans huvud (var i videon kan man se att jag träffar hans huvud?) trots att han kommer in väldigt lågt i situationen. Momentet att jag gör en rotation (rullar förbi) i tacklingen är enligt mig ett tecken på att jag inte träffar hans huvud. Jag ser inte hur jag skulle hunnit avbryta tacklingen pga att han är låg. Domaren Winge står ett antal meter därifrån och har troligen bästa position att se händelsen, men han reagerar inte alls på tacklingen. Han om någon borde väl ha sett om jag hoppade eller om jag medvetet tacklar i en uppåtgående rörelse som träffar Plants huvud. Inte heller någon av motståndarlagets spelare som var på isen reagerar. Jag är en av de äldsta spelarna i "hockey-sverige" och har aldrig tidigare varit avstängd, vilket tyder på att jag har ett vårdat spel och gör kloka bedömningar på isen. Även denna situation anser jag vara ok då jag inte träffar Plants huvud. Jag tycker inte att jag ska fällas för checking to the head med avstängning som följd.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Niklas Fogström gjort sig skyldig till en bestraffningsbar huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • Det är fråga om en uppåtgående rörelse som träffar huvudet
 • Tacklingen är respektlös
 • Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Marie-Louise Collin

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                             Pontus Widerström
Förening:                        Skellefteå AIK
Adress:                           Box 185, 93122 SKELLEFTEÅ
Matchdatum:                  2019-11-30
Mellan:                            Skellefteå AIK - IF Malmö Redhawks, SHL
Domare/Anmälare         Situationsrummet
Avstängningsperiod     2019-12-01 - 2019-12-17 - 3 match(er)
Böter                              5 000:- betalas senast 2019-12-31

BESLUT
Efter match mellan Skellefteå AIK och IF Malmö Redhawks, den 30 november 2019 åläggs Pontus Widerström, Skellefteå AIK, följande straff för late hit:

 1. Avstängning fr.o.m. den 1 december 2019 t.o.m. den 17 december2019. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning. Avstängningen omfattar inte landslagsspel.
 2. Böter om 5 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan, ett yttrande från Pontus Widerström samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det återstår 7.20 av första perioden så utdelar skellefteåspelaren nr 25 Widerström en våldsam tackling på Malmöspelaren nr 40 Jensen. Jensen fångar upp en lös puck och spelar den med en backhand bakom mål. Sedan vänder han upp mot långsargen. Widerström tar ett par snabba skär och åker efter Jensen och ser att han spelar bort pucken. Widerström vrider upp kroppen och tacklar en icke puckförarande spelare som vänder ifrån kortsargen med en våldsam tackling som delvis träffar huvudet och är sen.
Pontus Widerström har uppgett följande Jag är anmäld för en tackling efter dagens match mot Malmö. Jag har bestämt mig för att tackla och han lägger pucken bakom ryggen och åker rätt in i min i tackling. Jag uppfattar nog lite sent att han släpper pucken. Jag är noga med att inte ha en uppåtgående kraft i tacklingen och jag känner att jag träffar honom i bröstet.
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Pontus Widerström gjort sig skyldig till en bestraffningsbar förseelse som bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

 • Tacklingen är sen och sker på en spelare som slappnat av
 • Tacklingen sker på en spelare som inte kunnat uppfatta tacklingen och ej heller kunnat förbereda sig på den
 • Tacklingen träffar delvis huvudet
 • Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 56. 

På disciplinnämndens vägnar

Marie-Louise Collin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum