Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, lördagen den 4 januari 2020.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                          Emilia Ramboldt
Förening:                     Linköping HC
Adress:                        Gumpekullavägen 1, 58278 LINKÖPING
Matchdatum:               2020-01-03
Mellan:                         Luleå HF - Linköping HC, SDHL
Domare/Anmälare      Joel Hansson
Avstängningsperiod  2020-01-03 - 2020-01-17 - 3 match(er)

BESLUT
Efter match mellan Luleå HF och Linköping HC, SDHL, den 3 januari 2020 åläggs Emilia Ramboldt, Linköping HC, följande straff för slashing:
Avstängning fr.o.m. den 3 januari 2020 t.o.m. 17 januari 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara tre matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Emilia Ramboldt samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 9:23 in i andra perioden så spelas pucken kring Linköpingsmål och en passning slås från ena sidan av målgården till den andra av en Luleå spelare. I samband med att passningen har spelats och medspelaren har hunnit tagit emot passningen så angriper Linköpings spelare motståndaren med en slashing mot motståndarens skrev. Slashingen sker underifrån i en uppåtgående rörelse med kraft på ett oskyddat område som är förknippat med hög skaderisk. Rörelsen är våldsam mot ett område med hög skaderisk där spelaren är likgiltig för handlingens påföljd på en icke puckförande spelare.
Emilia Ramboldt har uppgett följande. Jag ser att Luleåspelaren är ett stort hot för eventuell retur efter att hon spelat ifrån sig pucken. Mitt ansvar är då att plocka bort hennes klubba så att hon inte kan göra mål. Jag upplevde att jag får bort hennes klubba. Nu efteråt ser jag att jag missar klubban och olyckligt träffar spelaren. Det var inte min avsikt utan min avsikt var utan tvivel att ta bort hennes klubba.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Emilia Ramboldt gjort sig skyldig till en slashing. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  1. Förseelsen är vårdslös och sker mot en icke puckförande spelare.
  2. Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 61

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                        Nils Carnbäck
Förening:                  Karlskrona HK
Adress:                     Arenavägen 19, 37155 KARLSKRONA
Matchdatum:            2019-12-30
Mellan:                       Karlskrona HK - Kristianstads IK, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare    Filip Sandstedt 

BESLUT
Efter match mellan Karlskrona HK och Kristianstads IK, HockeyAllsvenskan, den 30 december 2019 beslutar Disciplinnämnden följande avseende Nils Carnbäck, Karlskrona HK, angående anmälan för checking to the head.:

  1. Anmälan lämnas utan bifall.
  2. Beslutet om avstängning under utredning hävs. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Nils Carnbäck samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: 8:44 kvar av första perioden är Kristianstads #7 Röndbjerg ute i hörnet i egen zon för att spela ut pucken. Då kommer Karlskronas #28 Nils Carnbäck från tekningscirkeln och åker mot Röndbjerg för att tackla honom mot sargen. Vid tacklingsmomentet lättar Carnbäck från isen och delar ut en tackling med uppåtgående kraft som träffar Röndbjerg i huvudet.
Alternativt skulle situationen kunna bedömas som en boarding. Domarteamet bedömde det som en ok tackling på isen, men har granskat situationen efter match och gjort bedömningen att situationen ska efteranmälas.
Nils Carnbäck har uppgett följande. Fullföljer bara en tackling på en puckbärande spelare. Axel in mot kropp där spelaren böjer sig ner när jag tacklar. Inget försök till att hoppa in eller skada spelaren alls. Vid tackling lättar man alltid en bit från isen till skillnad från när man hoppar in mot en motspelare, vilket vi alla kan se att jag inte gör. Röndbjerg gör inget för att skydda sig eller gör sig beredd på tacklingen vilket som puckbärande spelare måste göra.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Anmälan grundas i sin helhet på en granskning i efterhand av filmmaterialet från händelsen. Nämnden anser inte att det med tillräcklig säkerhet går att fastställa att Nils Carnbäck gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Nämnden anser inte heller att det finns stöd för att det rör sig om någon annan förseelse som skulle motivera disciplinär bestraffning. Anmälan lämnas därför utan bifall och beslutet om avstängning under utredning hävs.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Johan NordinVice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 181 26 30

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum