Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, söndagen den 16 februari 2020.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Joel Lundqvist
Förening:                      Frölunda HC
Adress:                         Box 12127, 40242 GÖTEBORG
Matchdatum:                2020-02-15
Mellan:                          Rögle BK - Frölunda HC, SHL
Domare/Anmälare        Situationsrummet
Avstängningsperiod    2020-02-16 - 2020-02-18 - 1 match(er) 

BESLUT
Efter match mellan Rögle BK och Frölunda HC, SHL, den 15 februari 2020 åläggs Joel Lundqvist, Frölunda HC, följande straff för kneeing:
Avstängning fr.o.m. den 16 februari 2020 t.o.m. den 18 februari 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara en match. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Joel Lundqvist samt en filmsekvens från händelsen. Bifogat finns också från Frölunda ett filmklipp från en annan situation samt ett tidningsutdrag.
Anmälan: När det återstår 2.20 av första perioden så tar Röglespelaren 67 Bristedt ner pucken nära blå linje. Frölundaspelaren nr 20 Lundqvist kommer inifrån banan med fart. Lundqvist åker bredbent och när han är närheten av Bristedt så ändrar Lundqvist riktningen och bentacklar med sitt vänstra ben över knä och lår på Bristedt.
Joel Lundqvist har uppgett följande. Pucken kommer upp längs med långsargen och jag jagar efter en situation där Röglespelaren 67 Bristedt har fri is framåt. Jag ger honom fri is mot blå linjen och när jag närmar mig situationen slår jag av på fart för att komma in rätt. Min avsikt är att låsa fast honom in mot sargen, det som jag har tagit position för, då han är tacklingsbar mot sarg. Precis innan jag ska tackla honom väljer han att vända 90 grader in i banan – och sätter i och med detta oss båda två i en problematisk och dum situation. Jag har alltid en bredbent åkstil, inte bredare än vanligt i denna situation, och åker på detta vis för att ha en bra balans in i tacklingen mot sarg. När Röglespelaren 67 Bristedt viker in i banan lägger jag min vikt på mitt högerben för att rotera höger och undvika kollision. Detta syns på de reprisbilder som finns. Jag har ingen vikt på vänster ben, mot Röglespelaren. I den kollision som uppstår träffar jag lätt Röglespelaren med min vänstersida, axel, höft och vänsterben, men inte farligare/hårdare än att han kan spela i det efterföljande powerplayspelet och assistera till Rögles ledningsmål. Jag är frågande till anmälan som säger att jag ändrar åkriktningen mot Röglespelaren, jag menar att detta inte alls är fallet. Jag har lagt över all vikt på höger ben. Vilket annat beslut än att med all min kraft vrida höger kan jag ta när Röglespelaren 67 Bristedt vrider in i banan såpass sent i situationen?”

Tillägg 1: klipp på tackling Fredrik Händemark på Viktor Ekbom från matchen mellan Frölunda och Malmö den 25 januari, Scandinavium, är bifogat.

Kommentar Joel Lundqvist: ”Tidsfaktorn skiljer sig i denna situation jämfört med min idag. Ekbom väljer mycket tidigare än Bristedt att vika in i banan. Och i denna situation valdes det att fria.”

Tillägg 2: Kommentar sportchef Fredrik Sjöström: ”Vi adderar även denna text från Sanny Lindström, som vi anser vara en kunnig ishockeyexpert, som i detalj förklarar varför tacklingen på Ekbom inte skulle anmälas. Vinkeln på Händemarks skridsko och knä är tydlig mot Ekbom och kontakten är mycket kraftigare här. Vi anser att situationen med Händemark och Ekbom är en mycket värre och tydligare situation och den blev aldrig anmäld.”

https://www.expressen.se/sport/hockey/blogg/sannylindstrom/2020/01/26/ratt-att-fria/

Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Joel Lundqvist gjort sig skyldig till en kneeing. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara en match. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Det är fråga om en tackling där åkriktningen ändras mot motspelaren innan tacklingen
  • Tacklingen är obehärskad och sker med fart
  • Stor skaderisk
  • I mildrande riktning beaktas att det utskjutande benet dras tillbaka något strax innan tacklingen träffar, som medför att kontakt även sker med arm och höft

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 50

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

 

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                        Glenn Gustafsson
Förening:                   Örebro HK
Adress:                      Orvar Bergmarks Plats 5, 70223 ÖREBRO
Matchdatum:             2020-02-15
Mellan:                       Örebro HK - Skellefteå AIK, SHL
Domare/Anmälare     Situationsrummet
Avstängningsperiod 2020-02-16 - 2020-02-20 - 2 match(er) 

BESLUT
Efter match mellan Örebro HK och Skellefteå AIK, SHL, den 15 februari 2020, åläggs Glenn Gustafsson, Örebro HK, följande straff fr slew-footing:
Avstängning fr.o.m. den 16 februari 2020 t.o.m. 20 februari 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Avstängningen bedöms motsvara två matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Glenn Gustafsson samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det återstår 5.43 av period 3 så åker Skellefteåspelaren nr 64 Pudas och Örebrospelaren nr 37 Gustafsson in från långsargen och hamnar framför målet. Gustafsson trycker ner och bakåt Pudas vänster arm samtidigt som Gustafsson sveper undan Pudas vänstra ben. Pudas faller våldsamt till isen utan att kunna försvara sig eller skydda sig. Alternativ bestraffning är Tripping.
Glenn Gustafsson har uppgett följande. Har sett videosekvensen och ser ju att min högerskridsko lyfter från isen vilket orsakar att Pudas faller mot isen. Min intention var att vinna insidan och ta bort returen och aldrig att slå undan foten. Kraften med mina armar går ner mot isen och inte bakåt vilket troligtvis hade förvärrat situationen. Hoppas att allt är okej med Pudas och jag hade velat fått hela situationen ogjort.
Disciplinnämnden gör följande bedömning Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Glenn Gustafsson gjort sig skyldig till en slew-footing. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Det är fråga om en vårdslös bensvepning
  • Stor skaderisk
  • I mildrande riktning beaktas att armarna inte används i någon betydande utsträckning

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 52.

På disciplinnämndens vägnar

Johan Nordin

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Johan NordinVice ordförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 181 26 30

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Svenska Ishockeyförbundets styrelse har enhälligt beslutat att avsluta säsongen 2019/202015.3.2020 13:20:07 CETPressmeddelande

Allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ställs in Med anledning av den fortsatta risken för Coronavirusets spridning har myndigheter och regering kontinuerligt skärpt och uppdaterat rekommendationer och beslut. Med anledning av detta finns inte förutsättningarna att spela färdigt ishockeysäsongen 2019/2020. Därför har Svenska Ishockeyförbundets styrelse enhälligt beslutat att avsluta säsongen 2019/2020, vilket innebär att allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, inklusive SM-slutspel och samtliga kvalspel ställs in.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum