Svenska Ishockeyförbundet

Två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas två beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, fredagen den 13 mars 2020.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                               Kim Rosdahl
Förening:                          MODO Hockey
Adress:                             Box 49, 89121 ÖRNSKÖLDSVIK
Matchdatum:                    2020-03-10
Mellan:                              IF Björklöven - MODO Hockey, HockeyAllsvenska finalen
Domare/Anmälare           Johan Nordlöf
Avstängningsperiod       2020-03-11 - 2020-03-16 - 3 match(er)
Böter                                 5 625:- betalas senast 2020-04-12,

BESLUT
Efter match penalty i match mellan IF Björklöven och Modo Hockey, HockeyAllsvenskan finalen, 2020-03-10, åläggs Kim Rosdahl, Modo Hockey, följande straff för kicking a player:

  1. Avstängning fr.o.m. den 11 mars 2020 t.o.m. 16 mars 2020 den. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 5 625 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, inklusive den automatiska match som följer vid ett match penalty. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Kim Rosdahl samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Vid ca 5 min i andra perioden sparkar / stampar Modos 29 Kim Rosdahl, Björklövens Brian Cooper som bifogad video visar.
Kim Rosdahl: I situationen efter en närkamp upplever jag att mitt högra ben hålls fast när jag vänt mig om och jag försöker ta mig därifrån. Jag tappar sedan balansen och försöker instinktivt återfå den. Olyckligtvis träffar min skridsko spelaren som ligger ner, vilket jag då inte uppfattar när jag är frånvänd från situationen. Jag är glad att spelaren inte skadade sig i den olyckliga situationen. Jag tycker att det bekräftas av länken till videon jag skickar in, där man kan se att han håller i mitt högra ben och att hans högra skridsko trycker undan mitt vänstra stödjeben så jag då tappar balansen och rent instinktivt försöker återfå min balans.
Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan och det är utrett att Kim Rosdahl har sparkat en motspelare. Kim Rosdahl har ett stort ansvar i den uppkomna situationen att undvika att sätta ner skridskon på det sätt som sker. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara tre matcher, inklusive den avstängning som automatiskt följer vid ett match penalty. Kim Rosdahl ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden beaktat följande faktor:

  • Förseelsen föranleder stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 49.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                               Oliver Eklind
Förening:                          BIK Karlskoga
Adress:                             Nobelhallen, 69133 KARLSKOGA
Matchdatum:                    2020-03-11
Mellan:                              Timrå IK - BIK Karlskoga, HA Slutspelsserien
Domare/Anmälare            Daniel Eriksson
Avstängningsperiod        2020-03-12 - 2020-03-25 - 6 match(er)
Böter                                 10 781:- betalas senast 2020-04-12,

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Timrå IK och BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan, slutspelsserien, 2020-03-11, åläggs Oliver Eklind, BIK Karlskoga, följande straff för checking to the head:

  1. Avstängning fr.o.m. den 12 mars 2020 t.o.m. 25 mars 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 10 781 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 6 matcher.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Oliver Eklind.
Anmälan: I period 3 när klockan står på 41:19 sätter nr 73 i Karlskoga Oliver Eklind in en tackling på nr 33 i Timrå Albin Lundin. Tacklingen sker i en uppåtgående rörelse. 5 minuters utvisning utdöms på isen och rapporteras nu som match penalty för checking to the head alternativt charging,
Oliver Eklind: Jag ser att min back som följer med upp i anfallet tappar pucken. Då ändrar jag min riktning och ska hämta pucken. Samtidigt kommer Timrå spelaren i samma åkriktning som jag och båda har hög fart. Jag hinner inte flytta på mig åt något annat håll så jag är med på att vi kommer krocka. Så jag spänner min kropp för en lite kollision men Timrå-spelaren hinner aldrig se mig och kollar på pucken hela tiden. Det var aldrig meningen att tackla och definitivt inte att han att skada någon. Blev själv chockad över att han aldrig såg mig när vi åker rakt emot varandra men båda har hög fart det går snabbt där ute och man slappnar nog av när man leder med 7-2.
Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Det är utrett att Oliver Eklind gjort sig skyldig till checking to the head. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara sex matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen utdelas med en sammanlagd hög kraft riktad mot huvudet.
  • Tacklingen hoppas in.
  • Tacklingen medför mycket hög skaderisk.
  • Återfall, se ärende nr D-SIF-009499 och D-SIF-010700 (se bilagor)

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum