Motormännen

Två innovatörer får Årets hjulklapp av Motormännen

Dela

Motormännens utmärkelse Årets hjulklapp går 2015 till uppfinnarna Terese Alstin och Anna Haupt. De får priset för deras uppfinning Hövding. Det är en krockkudde som skyddar cyklister. Vid en olycka blåses krockkudden upp till en huva och på så sätt skyddar den huvudet och samtidigt fixerar den nacken för att minska risken för skador.

Terese Alstin och Anna Haupt. Bild kommer från Hövding.
Terese Alstin och Anna Haupt. Bild kommer från Hövding.

– Det känns fantastiskt att få ge priset till två kreativa innovatörer som har kommit på en produkt som kan rädda liv i trafiken. Vi hoppas att fler kommer att använda Hövding när de cyklar. Hövding kan vara skillnad mellan att skada sig svårt och att komma undan med skråmor vid en cykelolycka, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

Det var när ett hjälmtvång även för vuxna började diskuteras som idén till Hövding tog sin form. Uppfinnarna ville inte kompromissa med sin stil. De tyckte att traditionella cykelhjälmar inkräktade för mycket på det personliga uttrycket. Det var så idén växte fram att designa en ”osynlig” hjälm. Det tog sju år av hårt arbete innan den färdiga produkten var klar.

– Hövding har varit en fantastisk resa. Vi blev jätteglada när vi fick reda på att vi skulle få utmärkelsen Årets hjulklapp. Det är härligt att uppmärksammas för något som vi har jobbat så otroligt hårt med. Det värmer, säger Terese Alstin en av uppfinnarna av Hövding.

Terese Alstin och Anna Haupt är inte längre kvar på företaget Hövding, utan har gått vidare med nya projekt.

Juryns motivering lyder:

”Med ett ungt och fräscht nytänkande där funktion och mode har fått ta plats visade två studenter att trafiksäkerhet inte behöver vara tråkigt, utan snarare helt moderiktigt. I dag är det fler cyklister än bilister som skadas i trafiken i Sverige och de allvarligaste skadorna drabbar huvudet. Med innovationen Hövding finns det stora möjligheter att minska dessa skador avsevärt. Motormännen är stolta över att 2015 ge Anna Haupt och Terese Alstin Årets hjulklapp för uppfinningen Hövding, en krockkudde som skyddar cyklisters huvuden när olyckan är framme.”

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Terese Alstin och Anna Haupt. Bild kommer från Hövding.
Terese Alstin och Anna Haupt. Bild kommer från Hövding.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se
Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor.

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Sveriges bilägare vinner delseger i garantitvist11.10.2018 07:54Pressmeddelande

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot företaget Svensk Fordonsgaranti AB. KO anser att marknadsföringen i det erbjudande som företaget skickar ut är vilseledande. Företaget skriver bland annat att det kan vara riskfyllt för bilägaren att avstå från att anta erbjudandet om en förlängd garanti, vilket KO alltså inte håller med om. Motormännen har under ett par års tid uppmanat konsumenter att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum