Åklagarmyndigheten

Två män åtalade för s.k. resandebrott i Göteborg

Dela

Åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har åtalat två män för så kallat resandebrott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Det är första gången lagen prövas sedan den ändrades gällande resandebrott.

De två männen, 40 respektive 44 år, anhölls den 19 februari i år på Landvetters flygplats när de var på väg till Syrien, Iran eller Libyen.

– Jag menar att de två männen haft för avsikt att ansluta sig till IS för att begå särskilt allvarlig brottslighet och ha samröre med terroristorganisationen.  Det här är första gången sedan lagen skärptes 2020 som den prövas i domstol. Ingen person är tidigare dömd för den här typen av brottslighet i Sverige, säger kammaråklagare Henrik Olin som är förundersökningsledare. 

 Målnummer vid Göteborgs tingsrätt B 2692-22.

Om resandebrott.

Kontakt

Kammaråklagare Henrik Olin har mycket begränsade möjligheter att vara tillgänglig för media under onsdagen. I mån av tid kommer han att svara i telefon, 010-562 59 47.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum