Västerås stift, Svenska kyrkan

Två nya diakoner till Västmanland

Dela

På söndagen den 10 juni får Västerås stift två nya diakoner då Jessica Olofsson från Västerås vigs till tjänst i Svenska kyrkan och Eva Axelsson från Sala, som sedan tidigare är vigd diakon i Missionskyrkan, välkomnas som diakon i Svenska kyrkan. Vigningen och välkomnandet sker i Västerås domkyrka kl 11.00 i en mässa som leds av biskop Mikael Mogren.

Västerås stift får två nya diakoner. Jessica Olofsson från Västerås och Eva Axelsson från Sala. Foto: Anna Brodén.
Västerås stift får två nya diakoner. Jessica Olofsson från Västerås och Eva Axelsson från Sala. Foto: Anna Brodén.

Jessica Olofsson kommer efter vigningen att tillträda en tjänst som diakon i Hallstahammar-Kolbäcks församling. Hon är sedan tidigare utbildad sociolog med inriktning på missbrukarvård. Som diakon vill hon få vara Guds händer och öron och den lilla människans röst.

– Jag ser det som en möjlighet att få arbeta med hela människan i alla sorters livssituationer och att i varje möte få vara där med Guds kärlek, säger Jessica.

Hon ser fram mot söndagens vigning med skräckblandad förtjusning.

– Vägen till att bli diakon har varit en härlig resa som på flera sätt tar slut, och samtidigt så fortsätter den med mitt nya spännande uppdrag.

Eva Axelsson har tidigare arbetat många år inom äldrevården, varit hemmamamma och även jobbat som begravningsentreprenör. Det är erfarenheter som har lärt henne att alla människor behöver få bli bekräftade för den vi är.

– Vi blir ofta bedömda för vad vi gör eller inte gör. Livet har så många bottnar. Därför vill jag nu, som diakon i Svenska kyrkan, gå bredvid, stödja och dela där det behövs i livets olika skeden. Steg för steg ser jag hur jag har letts hit där jag nu är. Jag uppfattar det som att Gud har kallat mig.

Eva kommer att tillträda en tjänst som diakon i Sala församling. Hon är förväntansfull inför välkomnandet.

– Det är ungefär som ett bröllop; spänning, förväntan och glädje!

Kontakt 
Jessica Olofsson, jessolofsson@yahoo.se, 073-390 68 88
Eva Axelsson, eva.m.axelsson@svenskakyrkan.se, 0224-67 54 21.

Media hälsas välkomna till diakonvigningen i Västerås domkyrka:
Söndag 10 juni klockan 11 (till ca 12.30). Fotografering är tillåten under in- och utgångsprocessionerna samt efter vigningen då diakonerna ställer upp utanför domkyrkan tillsammans med biskop Mikael.

Foton på de blivande diakonerna:
Foton på diakonkandidaterna för fri publicering finns här. Ange fotograf Anna Brodén.

För mer information:
Linda Mandelberg, stiftsdiakon, 021-17 85 30, linda.mandelberg@svenskakyrkan.se.

Fakta om diakonen
Diakonen har ansvaret för kyrkans sociala arbete och stödjer människor i att finna sig själva och en plats i tillvaron. Det kan handla om att samtala och ge stöd, uppmärksamma brister i samhället och bedriva påverkansarbete. 
Till arbetsuppgifterna hör också att leda ideella eller andra grupper i församlingen, ordna hembesök eller sjukbesök, arbeta med barn och unga, personer med missbruksproblem eller asylsökande. Begreppet diakoni kommer ifrån grekiskan och betyder tjänst.
För att bli diakon ska man ha en fackutbildning från högskola eller universitet. Därefter studerar man pastoralteologi vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. En diakon vigs först när hon/han har fått en tjänst som diakon i Svenska kyrkan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Västerås stift får två nya diakoner. Jessica Olofsson från Västerås och Eva Axelsson från Sala. Foto: Anna Brodén.
Västerås stift får två nya diakoner. Jessica Olofsson från Västerås och Eva Axelsson från Sala. Foto: Anna Brodén.
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Vandringsled från medeltiden får nytt liv tack vare lokal samverkan 23.5.2019 11:00:00 CESTPressmeddelande

Under 19 dagar i juni sker den första långvandringen i modern tid på Romboleden, Västerås stifts pilgrimsled med anor från medeltiden. 36 kyrkor och flera andra viktiga kulturhistoriska platser i Västmanland och Dalarna kommer att få besök av pilgrimerna när de går från Munktorp i söder till Älvdalen i norr. Vandringen är ett samarbete mellan församlingar, kommuner, turistbyråer och hembygdsföreningar längs leden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum