Högskolan i Halmstad

Två panelsamtal om demokratins tillstånd

Dela
I januari och februari ordnar tankesmedjan Ideas två panelsamtal om demokratins tillstånd: Hot mot den amerikanska demokratin samt Hur mår den lokala och regionala demokratin? Samtalar om dessa aktuella samhällsfrågor gör forskare, experter och politiker.
Bild: Frida Stranne
Bild: Frida Stranne

På många håll i världen har demokratins ställning försvagats. Många länder som har varit demokratiska rankas numera som hybridregimer och även i fungerande demokratier finns hot mot demokratin. 

– Ideas två närmast kommande panelsamtal fokuserar på det allvarliga läget, säger Frida Stranne, forskare vid Högskolan i Halmstad och verksamhetsansvarig för Ideas.

Hot mot den amerikanska demokratin

I slutet av januari publicerar Statsvetenskaplig Tidskrift ett temanummer om hoten mot amerikansk demokrati. Frida Stranne är redaktör för detta nummer som samlar flera av Sveriges främsta forskare på området. I ett panelsamtal den 31 januari mellan några av författarna kommer den allvarsamma frågan att ställas om USA:s demokrati är hotad. 

Medverkande i panelsamtalet:

  • Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, Enskilda Högskolan, Stockholm 
  • Erik Åsard, professor emeritus Nordamerikastudier, Uppsala universitet 
  • Magnus Jerneck, professor i statsvetenskap, Lunds universitet och ansvarig utgivare för Statsvetenskaplig tidskrift 
  • Frida Stranne, filosofie doktor i freds- och utvecklingsforskning, Högskolan i Halmstad 

Hur mår den lokala och regionala demokratin?

I ett aktuellt temanummer av Frontiers in Political Science uppmärksammas vad demokratins försvagning innebär på lokal och regional nivå, vad denna förskjutning mot mindre demokrati innebär. I ett panelsamtal den 16 februari, som leds av Sara Svensson, forskare vid Högskolan i Halmstad och en av redaktörerna för temanumret, möts några av författarna och andra aktörer från lokal- och regionalsamhället i Sverige. De kommer att samtala om hur lokal demokrati påverkas av nationell demokrati och tvärtom, och om vilka speciella utmaningar som finns för lokal och regional demokrati i Sverige jämfört med andra länder.

Medverkande i panelsamtalet:

  • Jörgen Johansson, docent i statsvetenskap, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet
  • Magnus Persson, tidigare direktör för Regionförbundet Örebro län och tidigare ordförande för Reglab – forum för lärande om regional utveckling, författare till ”Regionens röst – 14 framgångsfaktorer” (utgiven av Sveriges kommuner och regioner)
  • Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap, Karlstads universitet och Umeå universitet
  • Mikaela Waltersson (M), ordförande i regionstyrelsen, Region Halland (Fler ledamöter i regionstyrelsen kommer också att delta. Det är inte klart i dagsläget vilka det blir.)
  • Sara Svensson, docent i statsvetenskap, Högskolan i Halmstad

Medier och allmänheten hälsas välkomna till panelsamtalen! Läs mer och anmäl deltagande via länkarna nedan.

Mer information och anmälan

Panelsamtal: Hot mot den amerikanska demokratin

Tid och plats: måndagen den 31 januari, klockan 15.00–16.30, digitalt samt på plats på Högskolan i Halmstad (lokal meddelas efter anmälan). 

Anmälan till föreläsningen om hot mot amerikansk demokrati (obligatorisk)

Panelsamtal: Hur mår den lokala och regionala demokratin?

Tid och plats: onsdagen den 16 februari, klockan 15.00–16.30, digitalt och på plats på Högskolan i Halmstad (lokal meddelas efter anmälan). 

Anmälan till föreläsningen om lokal och regional demokrati (obligatorisk)

Tankesmedjan Ideas

Ideas, som bildades hösten 2021, har sin hemvist vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Frida Stranne
Bild: Frida Stranne
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad leder vägen mot tillämpning av AI i vården27.3.2024 11:31:01 CET | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad är en av de drivande krafterna bakom forskning om artificiell intelligens (AI) i vården. Det blir tydligt när AI Sweden publicerar sin nya AI-strategi. Lärosätets forskning om implementering av AI inom hälso- och sjukvården kan bli vägledande för utvecklingen av AI i Sverige. – De senaste åren har Högskolan i Halmstad tagit en ledande roll inom det här området, säger Jens Nygren, professor och fokusområdesledare för Hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye