Dramaten

Två påskpremiärer från Unga Dramaten

Dela

Två pjäser från Unga Dramaten möter sin publik i påsk. Petter Lennstrands nyskrivna Världen runt Rut får premiär den 31 mars på Scenkonstmuseets innergård. Claire Parsons Lilla Svansjön från 2018 har filmats och får digital premiär på Dramaten Play den 1 april.

Nina Dahn, Maia Hansson Bergqvist  och Dejmis Rustom Bustos. Bild från repetition/Johan Öster.
Nina Dahn, Maia Hansson Bergqvist och Dejmis Rustom Bustos. Bild från repetition/Johan Öster.

Världen runt Rut handlar om den nyfikna lilla katten Rut som har gått vilse och undrar om hon någonsin kommer att hitta hem igen. Men vägen tillbaka blir istället en spännande upptäcktsfärd i en helt ny värld. Rut möter bland andra ett sorgset ogräs, en bortkörd rondellkanin och en hackspett som tappat sitt ägg.

Världen runt Rut är en 30 minuter lång dockteaterföreställning i tre akter för barn från tre år och uppåt med skådespelarna Maia Hansson Bergqvist, Nina Dahn och Dejmis Rustom Bustos. Petter Lennstrand har både skrivit och regisserat föreställningen.

– Det blir tolv exklusiva föreställningar på Scenkonstmuseets gård för åtta personer och sedan turné på förskolor. Till hösten hoppas vi kunna spela på Lejonkulan både för skolklasser och barnfamiljer, säger Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Claire Parsons uppsättning av Lilla Svansjön fick fina recensioner efter premiären. ”45 minuter ren rörelseglädje” skrev Expressen och ”Ömsint bus med Tjajkovskijs klassiker menade Svenska Dagbladet.

Istället för de graciösa svanarna dyker tre helt andra figurer upp på scen i Lilla Svansjön. Pjäsen gör upp med vem som får ta plats och förväntningarna på hur saker och ting ska göras.

Den inspelade versionen av föreställningen finns tillgänglig på Dramaten Play utan kostnad från 1 april till 30 juni. Till hösten turnerar Lilla Svansjön i landet. Föreställningen vänder sig till barn från sex år och uppåt. I rollerna: Petter Wadsten, Elin Hallgren och Sofia Harryson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Dahn, Maia Hansson Bergqvist  och Dejmis Rustom Bustos. Bild från repetition/Johan Öster.
Nina Dahn, Maia Hansson Bergqvist och Dejmis Rustom Bustos. Bild från repetition/Johan Öster.
Ladda ned bild
Petter Wadsten, Elin Hallgren och Sofia Harryson. Foto: Sören Vilks
Petter Wadsten, Elin Hallgren och Sofia Harryson. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Ill. Petter Lennstrand
Ill. Petter Lennstrand
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten undertecknar Deklaration för en stark demokrati28.5.2021 12:13:36 CEST | Pressmeddelande

I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige efter att riksdagen fattade beslut om allmän och lika rösträtt. För att stärka och stå upp för demokratin undertecknade idag Dramatens teaterchef Mattias Andersson, tillsammans med demokratiambassadör Lena Posner-Körösi, Deklaration för en stark demokrati. – Som Sveriges nationalscen för konstformen teater är det självklart att vi har ett stort ansvar att vara en aktiv aktör och ständig försvarare av demokratiska värden och det fria ordet, säger han.

14 premiärer och flera internationella samproduktioner på Dramatens scener i höst19.5.2021 09:58:00 CEST | Pressmeddelande

Hösten 2021 på Dramaten bjuder på svenska och internationella regissörer, klassiska och nyskrivna pjäser, fiktion blandat med verklighet, dansverk och scenkonstformer som både bygger vidare på och omprövar Nationalscenens traditioner. Stora scenen öppnar den 3 september med Mattias Anderssons nyskapade verk Den yttersta minuten, med hela Dramatens ensemble på scen. - Det blir en uppsättning som verkligen gräver där vi står och en slags inventering för mig av både ensemblen och Dramatenhuset i en föreställning om några ultimata sceniska minuter på Stora scenen, säger han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum