Åklagarmyndigheten

Två personer åtalade i samband med pojkes död i Hagfors

Dela

Åklagaren har i dag åtalat två personer misstänkta för vållande till annans död i samband med att en 5-årig pojke försvann och sedan hittades drunknad den 15 juni 2021 i Hagfors, Värmland. Båda personerna arbetade den natten på det hem där pojken bodde.

– Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet. De två har inte haft tillräcklig uppsikt över barnen, som hade mycket speciella behov. Därför väcker jag åtal för vållande till annans död, säger kammaråklagare Stefan Wessberg, som leder förundersökningen.

På boendet bodde åtta barn i olika åldrar vid tidpunkten för händelsen. Alla hade olika behov. Dagtid kunde vissa av barnen ha två egna vårdare men på natten var bemanningen två för samtliga barn, eftersom de normalt sett sov nattetid.

– Utredningen visar att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt. Informationen fanns både i en pärm, veckoblad och ett datasystem. Det fanns även möjlighet att ringa in personal från ett annat boende beläget bara ett par hundra meter därifrån, säger kammaråklagare Stefan Wessberg.

Ingen person har varit frihetsberövad under utredningstiden.

Målnummer i Värmlands tingsrätt: B 3742-21.

Straffskalan för vållande till annans död är fängelse i högst två år.

Kontakt

Kammaråklagare Stefan Wessberg är tillgänglig på telefon för media i dag onsdag kl. 12-13, 010-562 66 81. 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum