Åklagarmyndigheten

Två personer åtalas för mord i Lillö utanför Rödeby, Karlskrona

Dela

Åklagare har i dag fredag väckt åtal vid Blekinge tingsrätt mot två personer som sedan i januari varit häktade misstänkta för mord på en 78-årig man i Lillö utanför Rödeby. Åtalet omfattar mord, grovt rån och grov stöld. Åklagaren är tillgänglig på telefon.

De åtalade personerna har den 14 januari 2021 bett 78-åringen om att få låna hans bil och vid ett nekande svar gått hem till honom beväpnade med kniv. I bostaden har de utsatt mannen för mycket kraftigt knivvåld, slagit honom med både händer och föremål samt sparkat och stampat på hans huvud när han låg ner. Mannen avled av skadorna som orsakades av det kraftiga våldet mot huvudet.

Han anträffades död den 17 januari 2021 och de två nu åtalade personerna greps samma kväll. De vidgår delar av händelseförloppet men förnekar mord.

Mannen bodde i Lillö, liksom de åtalade personerna, men de var inte närmare bekanta.

– Jag påstår att våldet som de åtalade har utsatt 78-åringen för har varit synnerligen grovt och att han har lidit svårt samt troligen haft dödsångest. De har heller inte visat någon ånger, tvärtom. De misstänkta personerna har efter den svåra misshandeln stulit mannens bil och hans plånbok innehållande kontanter. Under dagarna därefter disponerade de mannens bil och återvände även till dennes bostad och stal ytterligare föremål, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Åklagarkammaren i Karlskrona.

Målnummer i Blekinge tingsrätt: B 116-21.

Kontakt

Kammaråklagare Hedvig Lundblad är tillgänglig i dag kl. 11–12 på tel 010-562 72 31.
 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Status i ärende om mord i Växjö14.9.2021 14:30:31 CEST | Pressmeddelande

Åklagaren begärde under förmiddagen i dag tisdag att ytterligare två av de anhållna i ärendet om mord i Växjö ska häktas för medhjälp till mord. En av dem begärs häktad på den högre misstankegraden, sannolika skäl, medan den andra begärs häktad såsom skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Häktningsförhandlingar mot dessa två personer kommer att ske i morgon onsdag i Växjö tingsrätt, det är tingsrätten som sätter ut tiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum