Dramaten

Två premiärer ett år efter #tystnadtagning

Dela

Den 8:e november uppmärksammar Dramaten upproret #tystnadtagning med premiär av Who´s Afraid of Jenny Wilson? och med ett samtal om kvinnan på teatern med Gunnel Lindblom, Nadja Weiss och Electra Hallman inom ramen för Dramaten&.

Who´s Afraid of Jenny Wilson. Foto: Kara G
Who´s Afraid of Jenny Wilson. Foto: Kara G

Den 8:e november 2017 samlades, i ett gemensamt uppror i Svenska Dagbladet, 703 skådespelare och berättade om sexuella övergrepp och trakasserier i film- och teaterbranschen. Upproret fick ett stort genomslag både i Sverige och utomlands, och efter det följde en lång rad upprop från andra branscher.

På årsdagen ger Dramaten två premiärer. Först ut är en Performance Concert med Jenny Wilson som tar avstamp i den våldtäkt hon blivit utsatt för. Strax därpå inleds det första samtalet om kvinnan på teatern i en ny samtalsserie – Kvinnan på scenen. Kvällen avslutats med en öppen premiärskål. Eirik Stubø, teaterchef, hälsar välkommen och Sara Danius, ledamot i Dramatens styrelse, håller tal i Marmorfoajén.

Den 8 november kl. 19.00, premiär Who’s Afraid of Jenny Wilson? på Lilla scenen
Artisten Jenny Wilson, regissören Py Huss-Wallin och konstnären Hanna Kisch har tillsammans skapat en föreställning som skildrar förloppet från en våldtäkt till idag och hur den processen kan upplevas för den drabbade. Den personliga berättelsen utspelar sig parallellt med hela världens bearbetning av sexuellt våld till följd av #metoo-rörelsen. Medverkar gör Jenny Wilson, tre musiker och femton dansare från Balettakademin i Stockholm. 

Den 8 november kl. 19:30, första samtalet i serien Kvinnan på scenen i Dramatenbaren
Under våren genomförs tematiska samtal under ledning av Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten, med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Det första samtalet har rubriken Kvinnan på teatern och blir ett möte mellan tre av teaterns skådespelare ur tre generationer; Gunnel Lindblom, skådespelare och regissör, som i år firar 50 år på Dramaten, Nadja Weiss, skådespelare och regissör, verksam på Dramaten sedan 1995 och Electra Hallman, skådespelare på Dramaten sedan 2016. Samtalet har fri entré men bokning av plats krävs.

Den 8 november kl. 20.30 öppen skål i Marmorfoajén.
En öppen premiärskål. Eirik Stubø, teaterchef, hälsar välkommen och Sara Danius, ledamot i Dramatens styrelse, håller tal i Marmorfoajén. Ingen föranmälan krävs.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Who´s Afraid of Jenny Wilson. Foto: Kara G
Who´s Afraid of Jenny Wilson. Foto: Kara G
Ladda ned bild
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum