Dramaten

Två publika workshops om demokrati

Dela

Allmänheten inbjuds att delta i två workshops för att tillsammans med skådespelare utforska demokratins utmaningar. Varje workshop ges vid tio tillfällen vardera. –Vi vill föra upp demokratins grundläggande frågor på scen. Teatern är ju en perfekt arena att diskutera samtidens stora frågor, säger Jörgen Dahlqvist, regissör.

Performance Workshop: Skapa demokrati. Foto: Klara G.
Performance Workshop: Skapa demokrati. Foto: Klara G.

I den första delen Performance Workshop: Skapa demokrati  utforskar deltagarna vilka utmaningar man kan stöta på när man försöker bygga en demokrati från grunden. I den andra delen Performance Workshop: Öva demokrati  tar sig deltagarna an frågan om det finns att sätt att utveckla demokratin.

–Vi bjuder in till samtal om hur demokratiska beslut tas. Det är också intressant att upptäcka vilka regler och ramar som möjliggör och vilka som begränsar vilka beslut som kan tas inom gruppen. I föreställningen ställs publiken konkret inför demokratins utmaningar och måste tillsammans lösa dessa med de verktyg som de själva skapar.

Projektet är framtaget i samarbete med forskningsstiftelsen Institutet för framtidsstudier och ingår forsknings- och utvecklingsarbetet kring nya sceniska berättarformat på Teaterhögskolan i Malmö. 

Jörgen Dahlqvist är dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för Teatr Weimar. Han har skrivit ett femtiotal pjäser som han satt upp och regisserat både i Sverige och utomlands. Han var varit prefekt vid Teaterhögskolan i Malmö där han nu arbetar som lärare.

Fredrik Haller är lektor i dramaturgi och biträdande prefekt med ansvar för dramatikerprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö.

Medverkande: Victor Iván och Julia Marko-Nord. Koncept, text och regi: Jörgen Dahqvist och Fredrik Haller.

Performance Workshop: Skapa demokrati, premiär 7 oktober, Dramatenbaren.
Performance Workshop: Öva demokrati, premiär 17 november, Dramatenbaren.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Performance Workshop: Skapa demokrati. Foto: Klara G.
Performance Workshop: Skapa demokrati. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Fredrik Haller och Jörgen Dahlqvist. 
Foto. Teatr Weimar
Fredrik Haller och Jörgen Dahlqvist. Foto. Teatr Weimar
Ladda ned bild
Performance Workshop: Öva demokrati. Foto: Klara G.
Performance Workshop: Öva demokrati. Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Musikalen Cabaret på Dramaten15.9.2021 09:10:20 CEST | Pressmeddelande

Jonas Malmsjö och Ana Gil de Melo Nascimento och resten av den tretton man starka ensemblen ackompanjeras av funk-soulbandet Damn! när Dramaten sätter upp Cabaret på Stora scenen med premiär 2 oktober. - Vår Kit Kat Club häcklar sin samtid och kabarénumren följer en tradition av satir. Med sång, humor och en massa snusk står de upp för humanism och solidaritet. De blir därför farliga och klubben blir en motståndets plats som nazisterna vill utplåna, säger regissören Farnaz Arbabi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum