Film i Väst

Två samproduktioner shortlistade till en Oscar

Dela
95 filmer från lika många länder har nominerats till kategorin International Feature Film vid den 95:e Academy Award, alltså amerikanska Oscar. Nu har femton filmer ”shortlistats” och två av filmerna är samproducerade med Film i Väst: Boy from Heaven av Tarik Saleh och Holy Spider av Ali Abbasi Dessutom var isländska filmen Beautiful Beings av Guðmundur Arnar nominerad men gick inte vidare.
Boy from Heaven
Boy from Heaven

- Både Boy from Heaven och Holy Spider firade stora framgångar i Cannes och det smittar av sig. Att hamna på shortlist för världens kanske mest kända filmpris, Oscar, är fantastiskt. Det uppmärksammas i hela världen och sätter inte bara filmen på kartan. Även Västra Götaland, där våra samproduktioner spelats in eller postproduceras, hamnar i strålkastarljuset. Vi gratulerar de nominerade och håller tummarna inför slutnomineringarna i januari, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Boy from Heaven

Tarik Saleh vann pris för bästa manus för sin film Boy från Heaven under filmfestivalen i Cannes, en film som också är Sveriges Oscarbidrag. I huvudrollerna ser vi Tawfeek Barhom, Fares Fares och Mohammad Bakri. Filmen är delvis inspelad i Göteborg, producerad av Atmo, Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Triart Film distribuerar.

Boy from Heaven handlar om fiskarpojken Adam, som erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azhar universitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar, hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Boy from Heaven är Tarik Salehs fjärde samproduktion med Film i Väst. De tidigare tre är The Nile Hilton Incident, som vann Grand Jury Prize i Sundance 2017, Tommy (2014) och Metropia (2009).

Holy Spider

Regissören och manusförfattaren Ali Abbasis thriller Holy Spider var i huvudtävlan i Cannes, där Zar Amir-Ebrahimi vann pris för Bästa kvinnliga skådespelare. Filmen är producerad av Profile Pictures, Jacob Jarek, One Two Films Sol Bondy, och i samproduktion med Nordisk Film Production, Eva Åkergren och Film i Väst. Filmen är delvis postproducerad i Västra Götaland av Dupp film i Karlsborg.

Holy Spider var nominerad till Bästa europeiska film, Bästa europeiska manus, Bästa europeiska regi samt Bästa kvinnliga skådespelare, Zar Amir-Ebrahimi vid European Film Awards i Reykjavik den 11 december.

Ali Abbasi fick sitt genombrott med Gräns, som vann Un Certain Regard i Cannes 2018, även den samproducerad med Film i Väst och inspelad i Marks kommun. Filmen har visats på en lång rad internationella festivaler och var även Oscarsnominerad för Bästa mask och peruk 2019.

Holy Spider bestämmer sig en journalist för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad. Det blir en jakt på mördaren – The Spider Killer – som hävdar att han städar gatorna från syndare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Boy from Heaven
Boy from Heaven
Ladda ned bild
Holy Spider
Holy Spider
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktionschef Film i Väst. Bild: Ola Kjelbye
Kristina Börjeson, produktionschef Film i Väst. Bild: Ola Kjelbye
Ladda ned bild

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

PRESSINBJUDAN: Invigning av Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg27.1.2023 11:33:08 CET | Pressmeddelande

Tisdag 31 januari invigs Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg i Studio Fares i Trollhättan. Virtual Production blir allt vanligare inom film och dramaserier. Rätt använd sparar den tid, pengar och klimat och underlättar för inspelning i studio. Väggen är 24 meter bred och åtta meter hög, vilket gör att det går lätt att projicera flera olika inspelningsbakgrunder och samtidigt fortsätta att filma på andra platser i den specialbyggda studion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum